Alkohol giver søvnforstyrrelser
Kilde: 
23 januar 2013

Måske falder du nemmere I søvn efter en øl eller to, men den dybe søvn fortsætter kun en del af natten. Derefter bliver det sværere at sove, viser en ny undersøgelse ifølge www.livescience.com.

Forskerne analyserede data fra 20 tidligere studier, der så på alkohols effekt på søvn. Studierne testede i alt mere end 500 mennesker, der drak enten små, mellemstore eller store mængder alkohol, inden de gik i seng i et søvnlaboratorium.

Uanset hvor meget forsøgspersonerne havde drukket, fik alkoholen dem til at dratte hurtigere i søvn. Og i løbet af nattens første timer, forhøjede alkoholen andelen af dyb søvn.

Men, senere på natten oplevede testpersonerne søvnforstyrrelser, og de vågnede oftere op.

Oven i den viste forskernes gennemgang af de mange forsøg, at hvis man drikker i mellemstore (to til fire genstande) eller store doser (mere end fire genstande), får man en nat med mindre af den vigtige søvntype Rapid Eye Movement (REM). Det påvirker blandt andet hukommelsen, skriver livescience.com.

»Som helhed er alkohol ikke gavnlig for nattesøvnen,« siger Irshaad Ebrahim, fra The London Sleep Centre, der sammen med sine kolleger står bag gennemgangen af de mange studier:

»Søvnen er måske dybere til at starte med, med bliver senere forstyrret,« uddyber han overfor livescience.com.

Undersøgelsen bliver publiceret i april i tidsskriftet ‘Alcoholism: Clinical & Experimental Research.’

Ovenstående er udvalgt og resumeret af Videnskab.dk, men redaktionen har ikke udført selvstændig research. Gå til den oprindelige kilde for flere detaljer.