Kort nyt

Kort nyt

Med 'Kort nyt' får du hurtigt overblik over nyheder fra forskningens verden. De mest interessante begivenheder og fund - kort fortalt. Videnskab.dk's redaktion udvælger og resumerer det mest spændende, andre troværdige medier og forskningsinstitutioner har bragt. Husk dog vores guide til kritisk læsning af nyheder om forskning og især rådet om, at et enkelt, nyt forskningsresultat aldrig kan rumme den endegyldige sandhed. Det er derfor en god idé at holde sig for øje, hvad anden forskning på området viser, og vi henviser altid til den oprindelige kilde, så du kan dykke yderligere ned i detaljer og forbehold.

Forskere har fremstillet protein uden ladning

Annonce:

En gruppe forskere fra Københavns Universitet har for første gang nogensinde fremstillet et protein, som helt mangler ladede aminosyrer.

Opdagelsen er overraskende, fordi proteinet reagerer stik mod, hvad man normalt ville forvente.

Det skriver Københavns Universitet i en pressemeddelelse.

»Proteinet, som vi har designet, er yderst bemærkelsesværdigt. Det har ingen ladede aminosyrer, hvilket normalt er essentielt for opløselighed. Alligevel opfører proteinet sig ganske normalt og er endda meget opløseligt,« siger professor Jakob Winther, der er sektionsleder for Biomolekylære videnskaber ved Biologisk Institut på Københavns Universitet, i pressemeddelelsen.

Proteiner består af lange kæder af aminosyrer, der giver dem forskellige kemiske egenskaber. Der findes blandt andet vandskyende og vandelskende aminosyrer. Blandt de vandelskende aminosyrer er nogle ladede.

Alle kendte proteiner er i større eller mindre grad ladede i opløsning, eksempelvis er almindeligt køkkensalt meget opløseligt i vand, fordi natrium og klorid adskilles til ladede Na+ og Cl ioner.

Uladede opløselige proteiner kendes ikke i naturen, og det er netop derfor, at det nye protein er »en milepæl for, hvad der er muligt, når man modificerer og designer proteiner«, som der står i pressemeddelelsen.

Annonce:

Udviklingen af det nye protein kan være med til at forbedre enzymernes evne til at klare sig under vanskelige forhold, som for eksempel ved rengøring, i kemiske processer og på forurenede steder.

Forskernes arbejde kan få stor betydning for udvikling af blandt andet hårdføre enzymer (som i dag blandt andet bruges i vaskepulver), og som kan fungere under andre og mere ekstreme forhold, end de fleste producerede enzymer kan i dag.

Studiet er udgivet i tidsskriftet Biochemistry.