Annonceinfo

Radon – den snigende dræber

Den dødbringende ædelgas radon bliver ophobet i vores hjem, hvis vi ikke tager vores forhåndsregler.

Emner: ,
Radon siver ind i vores hjem via ofte mikroskopiske sprækker i gulvet. Gassen kommer fra jorden, hvor der foregår et konstant henfald af uran. (Foto: Colourbox)

Ubemærket svæver den omkring i vores hjem. Den kræftfremkaldende ædelgas radon, der ifølge Sundhedsstyrelsen hvert år koster omkring 300 danskere livet.

Til sammenligning døde 272 mennesker i den danske trafik i 2010.

Der er altså tale om en alvorlig dræber. Alligevel er meget få opmærksomme på den.

Heldigvis kan man selv gøre noget for at sænke risikoen for, at radon høster dødsfald i ens hjem.

»Du kan gøre forskellige ting, afhængig af hvor stor en koncentration af radon, der er i dit hus,« siger Claus E. Andersen Afd. for Strålingsforskning, Risø DTU.

»Men først skal du have foretaget en radon-måling, for at se, om niveauet af radon i dit hjem er højt eller lavt.« 

Den farlige gas kommer fra jorden

»I jorden findes Uran 238, som henfalder til stabilt bly i en proces med en halveringstid på 5 milliarder år. I processen henfalder Uran 238 til andre radioaktive stoffer.«

»Kun et af stofferne i urans henfaldskæde  er en gas, der kan forlade jorden, nemlig radon,« siger Claus E. Andersen.

På den måde kan de radioaktive stoffer fra den nedre del af urans henfaldskæde - via radon - blive flyttet fra jorden og ind i vores huse.

Radon forvandler sig til radioaktive isotoper

Derfor er radon faktisk ikke farligt i sig selv.

»Men det bliver det, når det henfalder. Radon har en halveringstid på 3,8 dage. Og radons henfaldsprodukter er faste, kemisk aktive,  radioaktive isotoper,« fortæller Claus E. Andersen.

Når radon-gassen er sevet ind i vores hjem, er den i luften omkring os. Dér henfalder den til utroligt små, faste radioaktive isotoper, som bliver hængende i indeluften.

Fakta

Radioaktivitet i bygninger fra naturlige kilder stammer hovedsageligt fra radon.
Radon findes foruden i jorden også i drikkevandet og i byggematerialer. Men i Danmark er det i så små mængder, at myndighederne anslår, at det ikke er sundhedsskadeligt.

Det er altså når vi trækker vejret, radon bringer vores helbred i alvorlig fare. De faste, radioaktive istoper ender nemlig i vore lunger, hvor de afgiver dødbringende, radioaktiv alfastråling.

Folie måler koncentration af radon

Hvis man vil vide, hvor meget radon man har i hjemmet, kan man bestille en radonmåling. Den foretages af private virksomheder.

»Man lægger en plastickapsel, der indeholder et lille stykke film, et sted i boligen. Radon og visse af radons henfaldsprodukter udsender nemlig alfastråling, der laver målbare stråleskader i filmen.«

»Man kan ikke umiddelbart se dem med det blotte øje. Men efter kemisk behandling og ved hjælp af et mikroskop ligner filmen en stjernehimmel, hvor de enkelte stjerner er spor fra individuelle alfa-partikler. Jo flere alfa-spor, jo højere radonkoncentration.«

Er niveauet over 200 Bq/m³, anbefaler bygningsmyndighederne, at man gør noget for at bringe det ned af hensyn til beboernes sundhed.

Sug kan holde radon under gulvet

Der er en række måder, man kan bringe niveauet ned på.

Fakta

WHO anbefaler, at den tilladte radioaktivitet i bygninger fra naturlige kilder bør ligge under 100 Bq/m3. I lande, hvor det af særlige årsager ikke er muligt, anbefaler WHO, at den tilladte radioaktivitet ikke overstiger 300 Bq/m3.
En undersøgelse fra 2001 anslår, at ca. 65.000 danske hjem har et radonniveau over 200 Bq/m³.

Først og fremmest kan man sørge for at lave et tæt gulv, når man bygger nyt hus. Med det nye bygningsreglement skal koncentrationen faktisk være mindre end 100 Bq/m³.

Men bor man i et ældre hus, kan man få lavet et såkaldt aktivt sug, der skaber undertryk under huset. På den måde vil luften sive fra huset og ned under gulvet i stedet for den anden vej.

På den måde bliver den farlige gas holdt under gulvplankerne.

Ventilation er en billig løsning

Men for at sikre sig endnu mere, kan man ventilere sit hus.

»Man kan sørge for at skabe en bedre ventilation i huset. Det er let og billigt at sætte luftkanaler op i vinduer eller vægge. Og det er et godt tiltag, hvis boligen har et lavt luftskifte. Den friske udeluft indeholder nemlig normalt kun ganske lidt radon.«

Radonniveauet svinger fra sted til sted

Niveauet af radon svinger fra hus til hus. Men nogle dele af landet har generelt højere niveauer end andre.

Deriblandt Bornholm, hvor granitten bidrager med ekstra radon. Og Sydfyn og Sydsjælland, hvor moræneområderne er skyld i det samme.

Knap så alvorligt som trafikuheld

Radon dødsfald giver ikke tilnærmelsesvis så stort et tab af leveår som trafikuheld, selv om antallet af dræbte ligger på samme niveau. Radon rammer som anden lungekræft typisk omkring 60 års alderen. En bil på afveje rammer hvad som helst. Det er vigtigt når man taler om et problems størrelse.

Advarsel

Videnskab.dk er blevet kontaktet af en bruger, som har bestilt og betalt en radonmåleboks hos et foretagende, som har været nævnt i debatten her i Videnskab.dk, og som var meget fremme i medierne generelt, da Radon-problematikken var på dagsordenen for et års tid siden.

Brugeren har aldrig modtaget det produkt, han har bestilt og betalt, og det er umuligt at komme i kontakt med firmaet, som ikke svarer på henvendelser.

Der er tale om firmaet Radonfri - Nordisk Radon Måling, som af en Allan Rabe blev nævnt i debatten. Denne er nu blokeret fra debatten, og hans indlæg er slettet.

På Videnskab.dk beklager vi, at et link til det pågældende firma havde sneget sig ind. Vi forsøger ihærdigt at holde debatten fri for reklamer og er i den forbindelse meget glade for hjælp fra brugere, som gør os opmærksom på reklameindslag, når vi ikke selv får spottet dem.

Videnskab.dk kan ikke på nogen måde stå inde for foretagender, som i strid med debatreglerne lusker reklamer for deres produkter og serviceydelser ind i debatten her på sitet, og vi fraråder på det kraftigste, at brugere springer på.

Redaktionen

Kære David Ja, ifølge

Kære David

Ja, ifølge forskerne er der mindre radon i etagerne over stuen.

De venligste hilsner
Niels, journalist, Videnskab.dk

Jep

Hej David

Ja, radon forekommer i størst koncentrationer i de lokaler der ligger tættest mod jorden. Har man således en villa med kælder, vil der sandsynligvis være mere radon i kælderen end i stueetagen, og indholdet i stuen vil sandsynligvis være højere end på 1.sal. og så fremdeles.
Gennemsnittet for etagebyggeri i DK er under 20 Bq/m3.

Er man mindre udsat for Radon

Er man mindre udsat for Radon i et etagebyggeri? Altså på 1., 2., og 3. sal, osv?

Endnu et indlæg slettet

Et indlæg, der indeholdt reklame, er blevet slettet.

Læs mere om Videnskab.dk's debatregler her: http://videnskab.dk/om/vilkar-kommentarer-pa-videnskabdk

Venlig hilsen
Redaktionen

Reklameindlæg slettet

Et indlæg med reklamebudskab er blevet slettet.

Mvh
Redaktionen

Bjarke Jacobsens reklame

Denne debat har fået fjernet en række reklameindlæg. Ganske kort tid efter bliver der lagt endnu et ind, så kunne man ikke lige tage et blik på debatreglerne. De første syv linier er informative, men reklamen med prisliste og bestillingsformular hører ikke hjemme her ... så skulle vi ikke lige få den fjernet igen.

Selv om man har krypekælder er der tit radon i boligen.

Du har ret i, at der som regel er masser radon i krybekælderen. Men desværre kommer der alligevel også masser radon op i selve boligen. Radongassen er lidt tungere end alm. luft, men gassen og de henfaldne partikler er alligevel så lette, at radon bevæger sig opad med luften. Når boligen er opvarmet, stiger det varme luft op, og derfor kommer der et lille sug på gulvet og ned til krybekælderen. Og for det meste er kælderen ikke radonisoleret i forhold til resten af boligen.
Tilgengæld er det nemmere at fjerne radon, hvis man har krypekælder. Her kan man lave udluftning eller lave undertryk ved radonsug. Eller tætne.

(Reklamelink fjernet, redaktionen)

Pas på krybekælderen

Radon er en tung gasart, hvorfor mængden af radon er størst i kældre.

En krybekælder er sjældent særlig godt ventileret, hvorfor Radon meget nemt har det med at ophobe sig i denne slags kældre.

Så skal du ned og lave noget i din krybekælder, så sørg for at få luftet godt ud inden du kravler ned i den.

Har du isoleret gulvet mod kælderen, vil der jo næsten ingen radon sive op gennem gulvet, men forblive nede i kælderen.

Med venlig hilsen
Lars Kristensen

Pas på krybekælderen.

Radon er en tung gasart, hvorfor mængden af radon er størst i kældre.

En krybekælder er sjældent særlig godt ventileret, hvorfor Radon meget nemt har det med at ophobe sig i denne slags kældre.

Så skal du ned og lave noget i din krybekælder, så sørg for at få luftet godt ud inden du kravler ned i den.

Har du isoleret gulvet mod kælderen, vil der jo næsten ingen radon sive op gennem gulvet, men forblive nede i kælderen.

Med venlig hilsen
Lars Kristensen

Debatindlæg med reklame fjernes!

Kære debattører
Debatindlæg på Videnskab.dk må ikke indeholde reklame. Vi har derfor slettet en række indlæg i denne tråd.
Med venlig hilsen
lars bo axelholm
jourhavende

Spændende artikel

Bare synd, at Alan Rabe finder det nødvendigt at spamme kommentarerne. Det er utiltalende, og jeg anbefaler derfor, at man undlader at bruge hans firma.

Uddrag af reglerne for kommentarer på videnskab.dk:

"Indlæg må ikke indeholde reklamebudskaber eller bestå af pressemeddelelser. Det er heller ikke tilladt at "spamme" flere tråde med identiske indlæg"

Sv:

Der er desværre ingen garanti for at du ikke har en høj koncentration af radon, blot fordi du bor i et nyt hus. Radonsikring ved tætning, som siden '98 har været en del af bygningsreglementet, er langt fra så effektivt som man kunne ønske sig, og syltes faktisk i meget byggeri.
En radonmåling er den eneste måde du kan få sikkerhed for om du har høje eller lave koncentrationer.

Ubehagligt

Tak for en god artikel, og tak til Allan for linket. Vi bor tæt på Vordingborg, og der kan jeg se, er op til 30% radonforurening. Heldigvis bor vi i et nyt rækkehus, så håber jeg bygningsregler var overholdt...

Seneste fra Miljø & Naturvidenskab

Grønlandske stemmer

Bo Albrechtsen, museumsinspektør ved Grønlands Nationalmuseum, drømmer om at få et naturhistorisk museum i Grønland.

Tema om fremtiden for grønlandsk forskning

Spørg Videnskaben

Abonner på vores nyhedsbrev

Når du tilmelder dig, deltager du i konkurrencen om lækre præmier.

Seneste blogindlæg