Annonceinfo

Hør, hvordan ulve hyler med forskellige dialekter

Forskere har i nyt studie afsløret, at ulve ‘taler’ med dialekter, der henvender sig til deres egen underart. Studiet kan måske kaste lys over den tidligste udvikling af vores sprog.

Ulvene i studiet kunne hyle med 21 forskellige dialekter, og selvom det lykkedes forskerne at knytte dialekter til områder og arter, så ved de endnu ikke, hvad de forskellige hyl betyder. (Foto: Shutterstock)

»Jar' frollbor a’,« er der aldrig nogen ulv, der har sagt. Selv, hvis den kom fra Aalborg. Men ulve har faktisk dialekter, ligesom os mennesker.

I et nyt studie har forskerne nemlig fundet frem til intet mindre end 21 forskellige typer ulvehyl, der hver især retter sig mod bestemte underarter af ulve, sjakaler og hunde.

Forskerne mener, at studiet kan hjælpe konservatorer med at beskytte bestemte underarter, og endda kaste lys over den tidligste udvikling af vores eget sprog.

Computer-algoritme sorterede i 2.000 forskellige ulvehyl

I den store analyse havde forskerne hele 6.000 forskellige ulvehyl, som de sorterede ned til 2.000, hvorefter de brugte computeralgoritmer til at inddele hylene efter tonehøjde og svingninger, for til sidst at nå frem til de 21 forskellige dialekter.

Undersøgelsen viste, at de forskellige arter og underarter har karakteristiske repertoirer af hyl, der fungerer som vokale ‘fingeraftryk.’

For eksempel har den canadiske ulv et tungt, lavt og fladt hyl, mens den truede røde ulv har et højt hyl.

Herunder kan du høre de to forskellige ulvehyl:

Den røde ulv:

Fakta

Måske er det ikke så overraskende, at ulve har forskellige hyl, da de ligesom mennesker, er spredt over hele verden.

Forskerne bag studiet mener dog, at deres resultater kan bruges til at spore og styre vilde ulveflokke bedre, og hjælpe til at undgå konflikter med landmænd.

For eksempel kan man forsøge at styre ulvene uden om gårde, hvor landmænd har dyr, ved hjælp af lyde af ulvehyl, der er tilpasset ulvene.

Mackenzie Valley Grey Wolf:

Forskning i ulvehyl kan afsløre udviklingen af vores sprog

Arik Kershenbaum fra University of Cambridge’s Department of Zoology, der er hovedforfatter på studiet, mener, at man kan lære mere om evolutionen bag de allertidligste sprog ved at studere dyr som ulve og delfiner, der kommunikerer vokalt.

»Ulve er måske ikke så tætte på os rent taksonomisk, men økologisk er deres adfærd bemærkelsesværdigt tæt på os mennesker. Det er derfor, vi gjorde hunde tamme. De minder om os selv,« siger han til The Daily Mail.

»At forstå kommunikationen mellem eksisterende sociale arter er helt essentielt for at afsløre de evolutionære veje, som har ført til mere kompleks kommunikation i fortiden og hen ad vejen til vores egne sprogkundskaber.«

Den røde ulvs hyl afslører, at den er truet

De 6.000 ulvehyl var optaget hos både vilde ulve og ulve i fangenskab fra både Australien til Indien, Europa og U.S.A.

Ulvehylene stammer fra 13 forskellige arter, og mens mange af dem var tydeligt forskellige fra hinanden, så havde nogle af arterne så tætte lyde, at det tyder på, de har parret sig med hinanden - og endda i et tilfælde tydede hylet på, at en af arterne måske var ved at forsvinde.

Den røde ulv, der blev jaget til den næsten uddøde i midten af det 20. århundrede, var hovedpersonen i et program i USA, hvor den skulle genintroduceres.

Programmet har dog ikke ligefrem været en succes, og en af problemerne var blandt andet, at den røde ulv parrede sig med prærieulven.

Og det kunne forskerne også høre. De fandt nemlig et tydeligt overlap mellem den røde ulvs hyl og prærieulvens. Begge deres hyl er høje og skingre.

»Det er nok en af grundene til, at de er tilbøjelige til at parre sig med hinanden, og måske kan vi drage fordel af de små forskelle, vi nu har opdaget, når vi skal forsøge at holde de to arter fra hinanden,« siger Arik Kershenbaum til The Daily Mail.

Forskerne arbejder nu på at finde hylenes betydninger

Selvom det er lykkedes forskerne at kategorisere ulvehylene efter deres lyd, så ved forskerne dog endnu ikke meget om deres betydning. For ligesom hos delfiner, er det svært at studere dem i den vilde natur.

»Vi arbejder i øjeblikket på et forskningsprojekt i Yellowstone National Park i USA, hvor vi bruger forskellige slags optageudstyr og trianguleringsteknologi til at forsøge at fange hylenes lyd og lokation. På den måde kan vi måske finde ud af, om hylene er langdistance-kald eller advarsler til flokken,« siger Arik Kershenbaum til The Daily Mail.

Han fortæller også, at ulve og delfiner viser bemærkelsesværdige paralleler med hinanden i deres sociale opførsel, intelligens og vokale kommunikation.

»Ud over at være intelligente og samarbejdende arter, så har ulve og delfiner også utroligt ens vokale kendetegn. Hvis man sætter hastigheden ned på en fløjtende delfin cirka 30 gange, så lyder det fuldstændig som et ulvehyl. Det er noget, jeg tit gør i mine forelæsninger,« slutter han af.

Herunder kan du høre, hvordan delfinen lyder ved nedsat hastighed.

 

 

 

Seneste fra Miljø & Naturvidenskab

Grønlandske stemmer

Aviaja

»Det er vigtigt, at lokalbefolkningen uddanner sig, for bedre at være en del af udviklingen og bedre kunne tjene penge på viden i stedet for at tjene penge på tønder af olie«

Aviaja Lyberth Hauptmann, ph.d.-studerende på DTU.

Tema om fremtiden for grønlandsk forskning

Det læser andre lige nu

Spørg Videnskaben

Abonner på vores nyhedsbrev

Når du tilmelder dig, deltager du i konkurrencen om lækre præmier.

Seneste blogindlæg