Annonceinfo

Fukushima var certificeret tsunami-sikker

Det japanske tilsyn for atomkraft satte ikke spørgsmålstegn ved sikkerheden på Fukushima, selvom vurderingen kun byggede på et sikkerhedsdokument på én enkelt side, skriver Associated Press.

Billeder af Fukushima Daiichiværket før (øverst) og efter katastrofen.(Fotos:Masaru Kamikura)

Sikkerheden på Fukushima-værket, der i marts i år blev ramt af en tsunami, bygger på et ni år gammelt, kortfattet dokument. Her afviser ejeren af kraftværket, firmaet TEPCO (Tokyo Electric Power Co.) på baggrund af enkelte udregninger, at en tsunami skulle kunne ødelægge kraftværket.

»Det er alt vi modtog,« siger Masaru Kobayashi, som nu leder afdelingen for jordskælvssikring i det japanske tilsyn NISA (Nuclear and Industrial Safety Agency).

»Vi undersøgte ikke validiteten af indholdet,« siger han ifølge Associated Press.

Fire gange så kraftfuld som ventet

I december 2001 bad det japanske tilsyn NISA om at få tilsendt en oversigt over kraftværkers foranstaltninger mod jordskælv og tsunamier.

TEPCO sendte i den forbindelse et kortfattet dokument, hvor de udelukkede muligheden for, at en tsunami kunne bliver stor nok til at skabe problemer. Siden er tsunami-sikkerheden blevet gennemgået en ekstra gang og konklusionen var den samme: Kraftværket ville ikke blive skadet under de scenarier, eksperterne forestillede sig.

Dokumentet indeholder et kort over Japan som viser, hvor historiske jordskælv har ramt, blandt andet med udregninger af styrken af en eventuel tsunami.

TEPCOs eksperter undervurderede imidlertid hvor store jordskælv, der kunne ramme i regionen. Jordskælvet, der udløste ulykken ved Fukushima i marts, var ifølge AP fire gange mere kraftfuldt end TEPCO havde forventet. Firmaet havde ikke sikret sig mod, at vandet ville overstige 5,7 meter, men bølgerne nåede ifølge TEPCO op til 14 meter over havoverfladen.

Log ind eller opret konto for at skrive kommentarer

Seneste fra Miljø & Naturvidenskab

 • Store opdagelser: Nordlysets gåde

  I H.C. Andersens eventyr Snedronningen rider lille Gerda på et rensdyr til Lapland. Ulvene hyler, og ravnene skriger. »'Fut! Fut!’ sagde det på himlen. Det var ligesom om de nyste rødt. ’Det er mine gamle nordlys’, sagde rensdyret, ’se, hvor de lyse!’«
  Bringes i samarbejde med 50 opdagelser - Højdepunkter i naturvidenskaben
 • Se dødskampen mellem blæksprutte og fisk

  Amerikanske forskere har været så heldige at fange en kamp til døden mellem en lille blæksprutte og en meget større fisk. Se hele den intense kamp for overlevelse her.
 • Fortidskryb havde øjne i siden

  Sensationelle røntgenbilleder af et usædvanligt velbevaret og ældgammelt spindler-fossil afslører at en såkaldt mejer havde øjne i siden.
Annonceinfo
Aktuel Naturvidenskab

Det læser andre lige nu

Annonceinfo

Spørg Videnskaben

Annonceinfo

Abonner på vores nyhedsbrev

Når du tilmelder dig, deltager du i konkurrencen om lækre præmier.

Mest sete video

Annonceinfo
Annonceinfo