Annonceinfo

Mulig behandling mod hashmisbrug fundet

Et særligt stof fjerner både den berusende og sløvende virkning ved hash. Det kan være positivt nyt for de hashmisbrugere, der ønsker at komme ud af afhængigheden, mener forskere.

Hashmisbrugere vil muligvis snart kunne hjælpes ud af afhængigheden, indikerer ny undersøgelse. (Foto: Shutterstock)

Hvis du indtager cannabis – eller hash, som det også kaldes - på daglig basis over en længere periode, så gør det nogle mennesker afhængige. Men i modsætning til alkoholafhængighed og heroinafhængighed, så eksisterer der lige nu ikke et lægemiddel, som kan hjælpe den hashafhængige ud af misbruget.

En ny undersøgelse udgivet i det anerkendte tidsskrift Science viser dog, at et stof, der findes i rottehjerner, både kan mindske hash-rusen, den svækkede hukommelse og den øgede appetit, der følger i kølvandet på et hashindtag. Undersøgelsen peger samtidig på, at stoffet har samme virkning på mennesker.

Det kan være godt nyt for hashmisbrugere, mener forskerne bag undersøgelsen. De håber nemlig, at den nye viden vil føre til udviklingen af et lægemiddel til mennesker, der kan afhjælpe hashforgiftning, i tilfælde af for høj dosis, men også fjerne den behagelige rus fra misbrugeren – og dermed motivationen for at indtage hash. 

»Denne omfattende og flotte undersøgelse giver os en lovende indsigt i, hvad der skal til for at dæmpe effekten af hash på hjernens nerveceller,« siger Harald S. Hansen, professor på Institut for Lægemiddeldesign og Farmakologi ved Københavns Universitet. Han har ikke selv medvirket i undersøgelsen.

Hjernen udskiller selv stoffet

Den internationale forskergruppe med Pier Vincenzo Piazza fra Bordeaux Universitet i spidsen gav i undersøgelsen en gruppe rotter forskellige stoffer, som heroin, kokain og hash, og studerede derefter stoffernes effekt på dyrenes hjerne.

De kunne se, at rotterne udskilte 3.000 procent mere af steroidstoffet pregnenolon ved indtag af hash fremfor andre stoffer.

Fakta

Cannabis er mest kendt for den harpiks, der udskilles af de blomstrende toppe. Harpiksen iblandet plantedele går under navnene: hash, hashish, marihuana, pot, galar. Den ryges som euforiserende middel.

Den euforiserende virkning skyldes flere beslægtede stoffer, men især tetrahydrocannabinol (THC).

Kilde: Den Store Danske

Ved at studere rotternes nerveceller nærmere kunne de se, at pregnenolon satte sig på cellernes receptorer og dæmpede det aktive stof i hash – THC – og hindrede på den måde THC i at påvirke cellerne i lige så høj grad. Pregnenolon udskilles altså som en forsvarsmekanisme mod THC.

Skæve rotter stopper med at æde

For at teste om pregnenolon kunne stoppe hashens virkning på rotterne helt, gav forskerne de skæve rotter et ekstra skud pregnenolon. Rotterne viste derefter ikke længere tegn på svækket hukommelse og øget appetit, som ellers normalt følger i kølvandet på indtag af hash. Samtidig udskilte de mindre af 'glædeshormonet' dopamin. De påvirkede rotter blev altså mindre skæve.

Forskerne var i tvivl, om pregnenolon også havde samme funktion i menneskekroppen. De valgte derfor at undersøge menneskeceller i en såkaldt petriskål.

Her kunne de se, at pregnenolon beskyttede menneskenerveceller på samme måde som hos rotterne. Det lader altså til, at pregnenolon også vil kunne modvirke effekterne af hash hos mennesker.

Mulig behandling for hasmisbrug i sigte

Men betyder det så, at vi bare kan spise pregnenolon, og så aftager hash-rusen af sig selv? Det mener forskerne ikke. Hvis man indtager ren pregnenolon gennem munden eller ved at få det direkte ind i blodbanen, nedbryder kroppen det nemlig til andre stoffer, så det ikke længere har den ønskede virkning.

Forskerne bag undersøgelsen er dog i gang med at udvikle et stof, der minder om pregnenolon i kemiske egenskaber, men som samtidig er mere stabilt, så det overlever turen gennem kroppen og op i hjernen.

Fakta

Cannabis har siden slutningen af 1990'erne været forsøgt anvendt til behandling af smerter og muskelkramper ved sklerose, kvalme ved kemoterapi og muskelsvind ved AIDS.

Der mangler imidlertid flere undersøgelser, før dets behandlingsmæssige effekt er endeligt afklaret.

Kilde: Den Store Danske

Se også artiklen Cannabis kan dræbe kræftceller og bremse sklerose

Professor Harald S. Hansen fra Københavns Universitet er positiv omkring udviklingen af et sådant stof.

»Undersøgelsen viser, hvordan pregnenolon præcist sætter sig på cellernes receptorer og dæmper virkningen af THC. Ud fra det kan forskerne formentligt få kemikere til at udvikle et effektivt lægemiddel, der har samme virkning,« siger han.

Hash narrer hjernen

Et lægemiddel, der minder om pregnenolon, skal altså hjælpe kroppen med at modvirke den store mængde THC, man indtager med hash.

Men hvorfor er det lige, at kroppen overhovedet har sådan en forsvarsfunktion mod THC?

Stoffet THC har en biologisk aktivitet, der ligner andre stoffer, vi har i kroppen, kaldet cannabinoider.

»Kroppens egne cannabinoider bruges blandt andet til at regulere vores mæthedsfølelse,« siger Harald S. Hansen, som selv forsker i kroppens cannabinoider.

citatUndersøgelsen viser, hvordan pregnenolon præcist sætter sig på cellernes receptorer og dæmper virkningen af THC. Ud fra det, kan forskerne formentligt få kemikere til at udvikle et effektivt lægemiddel, der har samme virkning.
- Professor Harald S. Hansen

»Hvis der er for meget cannabinoide-stof eller THC, så bliver cellerne overstimuleret, og så er det, at kroppen sandsynligvis udskiller pregnenolon for at få ro på celleaktiviteten.«

Ligesom kroppens egne cannabinoider binder THC-stoffet sig til nogle bestemte receptorer i hjernens nerveceller og øger deres aktivitet. Det giver både en berusende følelse, men også en øget appetit, dårligere reaktionsevne og dårligere hukommelse.

THC ændrer celleaktiviteten

På grund af ligheden mellem kroppens egne cannabinoide-stoffer og cannabisstoffet THC, bliver hjernen altså snydt til at tage mod THC, og det giver en øget aktivitet i cellerne.

Det er denne aktivitet, man ønsker at dæmpe hos hashmisbrugere. Men hash tages også som medicin af folk med sklerose og spastisk lammelse, da det dæmper smerter og spastiske bevægelser.

Forskerne bag den nye undersøgelsen håber, at resultatet af deres undersøgelse også vil kunne føre til udviklingen af et stof, der kan isolere de ønskede virkninger ved hash, når det bruges af medicinske årsager.

En sidste replik om hash-blokkerende medicin

@ Rolf. Først og fremmest er det da fedt, at din behandling virkede for dig. Din beretning giver mening og virker rigtig.

Min egen erfaring fra 10 års arbejde med forebyggelse og behandling af misbrug og nuværende arbejde med unge i store sociale vanskeligheder har også efterladt én og anden erfaring hos mig. En af dem er, at der er lige så mange vej ind i og ud af et misbrug, som der er mennesker med det problem. Meget lidt skyldes selve stoffet, det meste skyldes psyko-sociale faktorer. Og de er mange: nogle er medfødte, andre er resultater af negative påvirkninger fra det psykiske miljø i opvæksten.

Men at blive klar i hovedet er i langt de fleste tilfælde en rigtig god start på et behandlingsforløb - hvad enten det er en ritualiseret terapi der alene fokuserer på forholdet mellem bruger og stoffet (de forskellige udgaver af Minnessota) eller det er dybe og komplekse psykoterapier, der forholder sig til hele personlighedsstrukturen.

Hvis en vikningsblokkerende medicin kan give en håndsrækning dér, er det da fint. Kan den ikke, kan man jo lade være med at gå videre. Det er altid en dum idé, at fortsætte en virkningløs behandling. Og det der virker for den ene, kan gøre den anden vanvittig.

Så meget har jeg da lært gennem nærkontakt med hundredevis af behandlingsforløb.

mvh
wlf

Wilhelm.

Som misbruger af hash og andre stoffer i 15år tror jeg jeg ved hvad jeg snakker om.

Ja hvorfor misbrugte jeg stoffer? Jo fordi jeg led af personlighedsforstyrrelse, angst og depression.

Kunne jeg stoppe med at ryge hash når jeg kom i behandling og fil psykofarmaka?

Nope, tværtimod gjorde psykofarmaka at jeg skulle ryge dobbelt så meget for at kunme få samme beroligende effekt.

Hvad så nu? Jo eftersom jeg har fået behandlet mine problemer i psykiayrien i 5år og blevet meget bedre og er stoppet med psykofamaka og begyndt på CBD olie istedet. Så har jeg sjovt nok ikke samme behov for at ryge hash for at blive beroliget.

Ja jeg ryger stadigvæk lidt hash engang imellem i social samkomst med venner der ryger, ellers ryger jeg ikke.

Ja psykiatrien kunne da godt have givet mig noget som fik virkningen af hash til at forsvinde, men så havde jeg mistet evnen til at passe mit arbejde og der var nok også røget nogle liv på den bekostning, da jeg var pænt aggressiv og dæmpede disse følelser med hash.

Så nej der er en grund til at folk misbruger og fokuserer du ikke på den grund istedet for deres misbrug, så skal man ikke arbejde med misbrugere.

Hashmisbrug er ikke kun årsag - det er også oplevelse

@ Rolf Hansen. Når du beskriver årsager til at man misbruger hash, virker det som om du alene forklarer misbruget som selvmedicinering. Det er absolut en vigtig vej ind i et forbug, der kan karakteriseres som misbrug - i modsætning til en rekreativ brug. Det er vi enige om. Lad det være sagt med det samme: langt, langt de fleste mennesker kan have et lejlighedsvist forbrug uden at løbe ind i problemer. Men løsningen af problemerne, der søges dulmet, er ikke altid umiddelbart inden for rækkevidde.

For nogle mennesker bliver vanen med at beruse sig så indgroet, at den fortrænger andre forhold i livet på en måde, der af både den russøgende og dennes omgivelser opfattes som problematisk. Hvis bruget fortsættes, trods objektivt skadelig indflydelse på éns fysiske, psykiske eller sociale funktioner, vil det normalt betegnes som misbrug, uanset stoffet (eller aktiviteten, fx hasardspil). Problemet bliver negativt selvforstærkende, når rusen uddyber de vanskeligheder, den måske i første omgang blev brugt til at dølge. Samtidig med at man hensættes i en tilstand, hvor modtageligheden for en forandrende impuls reduceres.

Derfor kan en virkningsophævende medicin være et godt kunstgreb, hvis den indgår i en samlet intervention. Den russøgende er klar i hovedet i længere tid ad gangen og bliver samtidig skuffet over den vanemæssige aktivitet, der før gav nydelse/belønning/lindring. I det lys kan den virkning, der beskrives i ovennævnte artikel være ganske lovende - uanset hvilket bagvedliggende virkelighedskompleks, den enkelte person har for sit misbrug.

Det løser ikke i sig selv problemerne bag, at man ophæver virkningen, men det kan vel bane vejen for den intervention, der skal bringe misbruget til varig standsning.

mvh
wlf

Lyder som en løsning til et problem der ikke eksisterer.

Hvorfor opfinde et stof imod afhængighed af et stof der ikke rigtigt giver fysisk afhængighed?

Man "misbruger" hash/cannabis fordi man har psykiske, fysiske, personlige eller sociale problemer. Så hvis man vil have folk ud af misbruget må man løse de problemer der ligger bag misbruget, der kan man ikke bare give et lægemiddel i de fleste tilfælde og i de fleste tilfælde er cannabis det bedste lægemiddel.

Hvis man vil af med de psykiske abstinenser THC giver, så producerer cannabisplanten selv et yderst effektivt middel: CBD. Det kan iøvrigt produceres og købes ganske lovligt i Danmark så længe det indeholder under 0,3% THC.

Seneste fra Krop & Sundhed

Grønlandske stemmer

Majken Djurhuus Poulsen, ph.d.-studerende ved GEUS i Grønland.

Læs mere om Majkens forskning her: Grønland vil give rubiner fødselsattest

Tema om fremtiden for grønlandsk forskning

Det læser andre lige nu

Abonner på vores nyhedsbrev

Når du tilmelder dig, deltager du i konkurrencen om lækre præmier.

Seneste blogindlæg