Sådan koger du dit æg perfekt
CLASSIC: Norske kemikere har lavet en on-line-service, der beregner, præcis hvor lang tid dit æg skal koge.

Et af livets store spørgsmål er ekstra aktuelt her op til påsken: Hvor lang tid skal ægget koge?

Gennem generationer er den viden givet videre som upræcise tommelfingerregler eller salmonellaforskrækkede maraton-kogetider, der dræber enhver mulighed for velsmagende, blødkogte æg.

Men nu kommer norske forskere os til hjælp. De har lavet en beregner på internettet, som udregner kogetiden for et æg efter en nøje gennemtænkt formel:

De norske forskeres formel for præcis æggekogning. t angiver tiden, mens c er æggets omkreds i centimeter.

hjemmesiden med beregneren fra Kjemisk Institutt ved Oslo Universitet kan man læse mere udførligt om de enkelte parametre i formlen.

Her skal vi bare konstatere, at ægge-beregneren tager hensyn til

  • Æggets omkreds
  • Om ægget skal være hårdkogt eller blødkogt
  • Æggest starttemperatur
  • Højden over havet

Så enkelt kan det gøres. Klik og beregn den præcise kogetid for et æg. (Flash: Kjemisk Institutt ved Oslo Universitet)

Når du har indstillet beregneren på de aktuelle forhold, spytter den kogetiden ud i minutter og sekunder. Derefter du sætte den til at tælle ned som et æggeur, inklusiv autentisk gammeldags tikke-lyd.

Som Universitetsavisen skriver, så mangler der måske at blive taget hensyn til vejret: Er der høj- eller lavtryk? Men ellers har de norske kemikere også overvejelser om æggets friskhed, bevarelse af vitaminer og om hvornår æggeuret skal startes.

Ganske enkelt et uundværligt redskab for æggeelskere - året rundt.

Denne artikel blev første gang publiceret 30. marts 2010.

Videnskab.dk Podcast

Lyt til vores seneste podcast herunder eller via en podcast-app på din smartphone.

Corona-tal

Videnskab.dk går i dybden med den seneste corona-forskning. Læs vores artikler i temaet her.

Hver dag opdaterer vi også de seneste tal.

Dyk ned i grafer om udviklingen i antal smittede, indlagte, døde og vaccinationer i Danmark og alle andre lande.

Ny video fra Tjek

Tjek er en YouTube-kanal om videnskab henvendt til unge.

Indholdet på kanalen bliver produceret af Videnskab.dk's videojournalister med samme journalistiske arbejdsgange, som bliver anvendt på Videnskab.dk.

Ugens videnskabsbillede

Se flere forskningsfotos på Instagram, og læs om, hvorfor denne 'sort hul'-illusion narrer din hjerne.

Hej! Vi vil gerne fortælle dig lidt om os selv

Nu hvor du er nået helt herned på vores hjemmeside, er det vist på tide, at vi introducerer os.

Vi hedder Videnskab.dk, kom til verden i 2008 og er siden vokset til at blive Danmarks største videnskabsmedie med over en halv million brugere om måneden.

Vores uafhængige redaktion leverer dagligt gratis forskningsnyheder og andet prisvindende indhold, der med solidt afsæt i videnskabens verden forsøger at give dig aha-oplevelser og væbne dig mod misinformation.

Vores journalister fortæller historier om både kultur, astronomi, sundhed, klima, filosofi og al anden god videnskab indimellem - i form af artikler, podcasts, YouTube-videoer og indhold på sociale medier.

Vi stiller meget høje krav til, hvordan vi finder og laver vores historier. Vi har lavet et manifest med gode råd til at finde troværdig information, og vi modtog i 2021 en fornem pris for vores guide til god, kritisk videnskabsjournalistik.

Vores redaktion gør en dyd ud af at få uafhængige forskere til at bedømme betydningen af nye studier, og alle interviewede forskere citat- og faktatjekker vores artikler før publicering.

Hvis du går rundt og undrer dig over stort eller småt, vil vi elske at høre fra dig og forsøge at give dig svar med forskernes hjælp. Send bare dit spørgsmål til vores brevkasse Spørg Videnskaben.

Vi håber, at du vil følge med i forskningens forunderlige opdagelser her på Videnskab.dk.

Få et af vores gratis nyhedsbreve sendt til din indbakke. Du kan også følge os på sociale medier: Facebook, Twitter, Instagram, YouTube eller LinkedIn.

Med venlig hilsen

Videnskab.dk