Et af livets store spørgsmål er ekstra aktuelt her op til påsken: Hvor lang tid skal ægget koge?
Gennem generationer er den viden givet videre som upræcise tommelfingerregler eller salmonellaforskrækkede maraton-kogetider, der dræber enhver mulighed for velsmagende, blødkogte æg.
Men nu kommer norske forskere os til hjælp. De har lavet en beregner på internettet, som udregner kogetiden for et æg efter en nøje gennemtænkt formel:

På hjemmesiden med beregneren fra Kjemisk Institutt ved Oslo Universitet kan man læse mere udførligt om de enkelte parametre i formlen.
Her skal vi bare konstatere, at ægge-beregneren tager hensyn til
- Æggets omkreds
- Om ægget skal være hårdkogt eller blødkogt
- Æggest starttemperatur
- Højden over havet
Når du har indstillet beregneren på de aktuelle forhold, spytter den kogetiden ud i minutter og sekunder. Derefter du sætte den til at tælle ned som et æggeur, inklusiv autentisk gammeldags tikke-lyd.
Som Universitetsavisen skriver, så mangler der måske at blive taget hensyn til vejret: Er der høj- eller lavtryk? Men ellers har de norske kemikere også overvejelser om æggets friskhed, bevarelse af vitaminer og om hvornår æggeuret skal startes.
Ganske enkelt et uundværligt redskab for æggeelskere – året rundt.
Denne artikel blev første gang publiceret 30. marts 2010.