Sommerferie er strand, is, check-in-køer og endeløse motorveje. Men for 33 gymnasielever byder ferien i denne uge også på foredrag, programmering og robotbyggeri. De er kommet fra hele landet til Danmarks Tekniske Universitet (DTU) for at deltage i en sommerskole om robotteknologi.
Ugens omdrejningspunkt er ‘værkstedet’, hvor eleverne bygger deres egne ‘Lego NXT’-robotter. De samler, programmerer og prøvekører robotterne inden fredagens afsluttende konkurrence. Her gælder det om at få robotterne til selv gennemkøre en bane og komme forbi så mange forhindringer, som muligt.
Hjælper hinanden
Men det er nu ikke konkurrence-elementet, der præger stemningen i lokalet. Tværtimod hjælper man hinanden og kommer med løsningsforlag til de andre, fortæller Bosse Hougesen fra Randers HTX:
»Der er nogen, der kan en hel masse med robotter i forvejen. Jeg har ikke rodet med det før, men det er nemt at komme i gang med, og så hjælper vi også hinanden. Vi er en masse her, som deler interesser – sådan er det ikke helt på min skole derhjemme,” siger han.
Robolator er god til at vralte
Bosse danner team med Alexander Birke fra Svendborg HTX og Michael Jensen fra Holstebro HTX. De har lavet en robot med en meget høj ‘undervogn’ – en fordel, når den skal passere nogle af forhindringerne, men også en egenskab, der gør robotten lidt skrøbelig. De kalder den selv for ‘Robolator’, griner Alexander:

»Den er rigtig god til at vralte. Men til gengæld har vi udfordret os selv med en avanceret måde at passere den store mur, som de andre ikke bruger,« fortæller han.
Kunstig intelligens og robot-etik trækker
Alle tre er meget begejstrede for de foredrag, de har hørt i løbet af ugen. Især da der stod ‘robot-etik’ og ‘kunstig intelligens’ på programmet. Instruktøren Phie Ambo viste sin roste dokumentarfilm ‘Mechanical Love’ om kærlighed mellem mennesker og robotter, og bagefter havde instruktør og elever en livlig debat om vores forhold til de menneskelignende maskiner.
»Det var rigtig spændende. Jeg kunne godt tænke mig at arbejde med kunstig intelligens og robot-etik. Det er det fede i det her,« siger Alexander, som ellers har haft planer om at læse til softwareingeniør, når han er færdig med HTX til næste år.
Men her og nu står den på videreudvikling af Robolator. Selvom det mest er for sjov, er der en konkurrence fredag eftermiddag, som lego-konstruktionen skal være i topform til.
\ UNF’s sommerskoler
Sommerskolen om robotteknologi på DTU er arrangeret af Ungdommens Naturvidenskabelige Forening (UNF). Foreningen har arrangeret foredrag og studiebesøg om naturvidenskabelige emner og teknologi siden 1944. Siden 2002 har UNF også haft sommerskoler på repertoiret, og i år bruger 286 gymnasielever en uge af deres sommerferie på en af UNF’s ‘Science Camps’.