Nyt danskledet teleskop begejstrer forskere
Et nyt danskledet teleskop på Tenerife skal vriste hemmeligheder fra fjerne stjerner og planeter. Videnskab.dk var sammen med begejstrede forskere med til at indvie det avancerede udstyr.

Der var champagne, taler, blitzende kameraer og masser af glade forskere, da et nyt teleskop officielt blev indviet lørdag.

Teleskopinstrumenterne er udtænkt og fremstillet af danske forskere og håbet er, at det skal finde nye, beboelige planeter og afsløre de mest intime hemmeligheder om stjerner– såsom deres alder og hvor meget de vejer.

»Det er været en helt fantastisk dag. Jeg fældede en lille tåre, da vores dekan officielt afslørede pladen på teleskopet,« fortalte professor Jørgen Christensen-Dalsgaard fra Aarhus Universitet, som er den overordnede leder af det nye SONG-teleskop.

Forsker: Det er fabelagtigt

Ved åbningen af SONG-teleskopet var to busser fulde af danske og udenlandske forskere, universitetsmedarbejdere, fondsrepræsentanter og andre interessenter blevet kørt op på toppen af  Izaña-bjerget på Tenerife.

Her er teleskopet opstillet med udsigt ud over det klippefyldte vulkanlandskab i Teide nationalpark– og naturligvis også med udsigt til stjernerne.

For nogle af forskerne var det allerførste gang, at de så deres nye teleskop og de tilhørende instrumenter på deres rette plads.

»Det er helt fabelagtigt at stå her i dag. Vi har siddet i en kælder i København i flere år og bygget teleskopets kamera og udviklet software til det. Så det er fantastisk at se, at nu er det færdigt og klar til at køre,« siger lektor på Københavns Universitet, Uffe Gråe Jørgensen, som er leder af planeteftersøgningen ved SONG-projektet.

Teleskop har givet bøvl undervejs

I en række af talerne under indvielsen stod det imidlertid klart, at det langt fra altid har været særligt sjovt eller nemt at få den avancerede teleskopteknologi til at fungere efter planen.

I en af de mere uofficielle taler lød det, at teleskopet til tider havde været et irriterende »monster,« mens formuleringen i professor Jørgen Christensen-Dalsgaards åbningstale lød, at det havde »krævet blod, sved og tårer« at få drømmen om teleskopet til at gå i opfyldelse.

»Men det her er kun enden på begyndelsen,« tilføjede han til de mange fremmødte og rullende tv-kameraer fra den spanske presse.

Vil opbygge et teleskopnetværk

Hvis alt går efter planen, er det nye SONG-teleskop nemlig kun begyndelsen på et helt netværk af teleskoper.

Ideen er, at der skal opstilles i alt otte teleskoper rundt om på kloden, som alle skal bygges efter de danske tegninger.

Fakta

SONG (Stellar Observations Network Group) er et danskledet projekt som går ud på at designe og opbygge et globalt netværk af teleskoper med en diameter på ca. 1 meter.

Det første SONG-teleskop er netop blevet indviet og står på Observatorio del Teide på Tenerife.

Alle instrumenterne til teleskopet er udviklet og bygget ved Aarhus Universitet og Københavns Universitet.

SONG-teleskopet ejes og drives også af Aarhus og Københavns Universitet i et samarbejde med Instituto de Astrofísica de Canarias på Tenerife.

Prisen for teleskopet på Tenerife har været ca. 30 mio kr. Et nyt teleskop bygget efter den danske prototype vil koste ca. 15 mio kr.

Kilde: Aarhus Universitet

»Idéen med at have et netværk af teleskoper er, at når Jorden drejer, og det bliver for lyst ved ét teleskop, kan man gå videre med sine observationer i det næste teleskop. På den made kan man følge observationerne af stjerner og planeter over lange, sammenhængende tidsrum,« forklarer lektor Frank Grundahl fra Aarhus Universitet, som er idemager og ’project scientist’ på SONG-teleskopet.

Tro kopi af SONG i Kina

Indtil videre er finansieringen imidlertid kun på plads til to af teleskoperne - teleskopet på Tenerife og en næsten tro kopi bygget af kinesiske forskere.

»Selve teleskopet er en smule anderledes, men vi har bygget teleskopets instrumenter fuldstændigt efter det danske design, så vi bliver i stand til at sætte vores data sammen. Det hele er bygget helt færdigt, men vi er  stadig i gang med at indstille og justere instrumenterne,« fortæller professor Licai Deng, som er leder af den kinesiske del af SONG-projektet.

Han regner med at kunne invitere til indvielse af SONG-teleskopet i De Ling ha i den centrale del af Kina næste år.

Hvorfor Tenerife?

Men hvorfor har de danske forskere egentlig ikke gjort ligesom kineserne og opstillet deres teleskop i hjemlandet?

Lektor Frank Grundahl forklarer, at SONG-teleskopet ikke kunne blive placeret i Danmark, fordi vejret simpelthen er for dårligt – valget faldt i stedet på Tenerife, blandt andet fordi danskerne i forvejen havde et godt samarbejde med astronomerne på øen.

»Når det er for overskyet, kan man ikke bruge et teleskop, så vi ville ikke rigtig kunne retfærdiggøre indsatsen og investeringen, hvis vi stillede teleskopet op i Danmark,«

»På Tenerife er der typisk mellem 250 og 300 nætter om året, hvor der er klart så vi kan observere med teleskopet, og samtidig er der gode og billige forbindelser til Tenerife fra Danmark,« forklarer Frank Grundahl fra Stellar Astrophysics Centre på Aarhus Universitet.

Teleskopet er selvkørende

Forskerne behøver imidlertid slet ikke at rejse til det skyfrie Tenerife for at styre teleskopet – det hele er nemlig robotiseret og kan fjernstyres med en internetforbindelse.

»Teleskopet fungerer fuldstændig automatisk. Vi har brugt en masse tid på at udvikle software, som gør, at vi om eftermiddagen kan sidde og fortælle teleskopet, hvad det skal observere næste nat. Der behøver ikke at være nogen til at betjene det om natten - teleskopet peger selv hen på den stjerne, vi har bedt den om at observere,« forklarer Frank Grundahl.

Du vil kunne læse mere om, hvordan forskerne vil bruge det nye teleskop til vriste hemmeligheder fra stjerner og planeter, i de kommende dage.

Podcasten Brainstorm

Lyt til Videnskab.dk's podcast om hjernen, Brainstorm, herunder. Du kan også finde flere podcasts fra Videnskab.dk i din podcast-app under navnet 'Videnskab.dk Podcast'.

Videnskabsbilleder

Se de flotteste forskningsfotos på vores Instagram-profil, og læs om det betagende billede af nordlys taget over Limfjorden her.

Ny video fra Tjek

Tjek er en YouTube-kanal om videnskab henvendt til unge.

Indholdet på kanalen bliver produceret af Videnskab.dk's videojournalister med samme journalistiske arbejdsgange, som bliver anvendt på Videnskab.dk.

Hej! Vi vil gerne fortælle dig lidt om os selv

Nu hvor du er nået helt herned på vores hjemmeside, er det vist på tide, at vi introducerer os.

Vi hedder Videnskab.dk, kom til verden i 2008 og er siden vokset til at blive Danmarks største videnskabsmedie med omkring en million brugere om måneden.

Vores uafhængige redaktion leverer dagligt gratis forskningsnyheder og andet prisvindende indhold, der med solidt afsæt i videnskabens verden forsøger at give dig aha-oplevelser og væbne dig mod misinformation.

Vores journalister fortæller historier om både kultur, astronomi, sundhed, klima, filosofi og al anden god videnskab indimellem - i form af artikler, podcasts, YouTube-videoer og indhold på sociale medier.

Vi stiller meget høje krav til, hvordan vi finder og laver vores historier. Vi har lavet et manifest med gode råd til at finde troværdig information, og vi modtog i 2021 en fornem pris for vores guide til god, kritisk videnskabsjournalistik.

Vores redaktion gør en dyd ud af at få uafhængige forskere til at bedømme betydningen af nye studier, og alle interviewede forskere citat- og faktatjekker vores artikler før publicering.

Hvis du går rundt og undrer dig over stort eller småt, vil vi elske at høre fra dig og forsøge at give dig svar med forskernes hjælp. Send bare dit spørgsmål til vores brevkasse Spørg Videnskaben.

Vi håber, at du vil følge med i forskningens forunderlige opdagelser her på Videnskab.dk.

Få et af vores gratis nyhedsbreve sendt til din indbakke. Du kan også følge os på sociale medier: Facebook, Twitter, Instagram, YouTube eller LinkedIn.

Med venlig hilsen

Videnskab.dk