Har du en terrasse eller havemøbler lavet af træ? Så ved du, at der engang imellem skal skiftes et terrassebræt eller købes nye havemøbler, fordi træet er rådnet og blevet mørt.
Det sker, fordi træet bliver vådt i fugtigt vejr, og det får svampe til at spise træet. Det er helt naturligt og sker også ude i skoven, når gamle træer dør, men det er irriterende for ejere af terrasser eller havemøbler af træ.
Løsningen på problemet hedder ‘modificeret træ’. Det er træ, som er behandlet med moderne og miljøvenlig teknologi, der holder træet tørt, selv når det regner direkte på det. Tørt træ rådner nemlig ikke. Bare se på træmøblerne i din stue eller træbjælkerne inde i dit hus.
\ Forskerzonen
Denne artikel er en del af Forskerzonen, som er stedet, hvor forskerne selv kommer direkte til orde. Her skriver de om deres forskning og forskningsfelt, bringer relevant viden ind i den offentlige debat og formidler til et bredt publikum.
Forskerzonen er støttet af Lundbeckfonden.
Vand har meget lidt plads i modificeret træ
Hvordan kan modificeret træ være tørt, når regnen samtidig drypper på det? For at forstå det er det nødvendigt at vide lidt om, hvordan træ naturligt er bygget op.
Træ består af lange, tynde rør som kaldes celler. De kan have forskellig størrelse, men er cirka en tiendedel af en millimeter brede og op til flere millimeter lange.
I midten af en celle er der et langt hulrum, som levende træer bruger til at transportere vand nede fra rødderne og op til bladene. Derfor er cellerne sat sammen ved siden af hinanden og i enden af hinanden, så de næsten alle sammen vender i samme retning.
På den måde danner hulrummene lange transportveje for vand langs med træets stamme. Det er faktisk kun 30-40 procent af et stykke træ, som består af cellernes vægge.
Resten af materialet er hulrum, som i det levende træ er fyldt med vand, men som er fyldt med luft i det tørre træ hjemme i husets træbjælker. Når dødt træ til gengæld er udenfor, og det regner på det, trænger vandet ind både i hulrummene og i cellernes vægge.
Det er her, modificeret træ kommer ind i billedet. Det er blevet behandlet, så der ikke kan være ret meget vand i cellernes vægge. For eksempel ved at få træet til at reagere med kemiske stoffer, som fylder cellernes vægge delvist op og optager plads fra vandet.

Modificeret træ standser svampenes kemiske bomber
Svampe, der spiser træ, er med til at fjerne døde træer ude i naturen, og de får næring ved at spise cellernes vægge. Samtidig bruger de hulrummene i træet til at komme rundt uden at skulle tygge sig igennem materialet fra en ende af.
Svampe spiser træ ved først at sende små kemiske stoffer ind i cellernes vægge, hvor de virker som kemiske bomber, der slår træets kemi i småstykker.
Derefter kan svampene fordøje småstykkerne ved hjælp af enzymer, på samme måde som bakterier i vores maver bruger enzymer til at nedbryde vores mad, efter vi først har tygget den.
For at svampene kan sende deres små kemiske bomber ind i træet, er der nødt til at være nok vand inde i cellernes vægge. Vandet skaber nemlig bittesmå kanaler med en diameter på kun nogle få vandmolekyler inde i cellernes vægge.
De kemiske stoffer kan ikke bevæge sig rundt eller komme ind i cellernes vægge, hvis der ikke er vand nok.
\ Stort tema i gang
I en konstruktiv serie undersøger Videnskab.dk, hvordan mennesket kan redde verden, og hvordan vi hver især kan gøre en forskel hjemme fra sofaen.
Du kan få og give gode råd, debattere og være med i overvejelser om artikler i vores Facebook-gruppe Red Verden.
Uden vand kan svampene ikke få træet til at rådne
Svampe kan ikke spise modificeret træ, der er behandlet, så pladsen til vand i cellernes vægge er sænket 40 procent eller mere i forhold til ubehandlet træ.
Det viser en sammenstilling af data fra over 100 studier af forskellige typer modificeret træ. Selvom regnvand trænger ind i hulrummene i modificeret træ, holder cellernes vægge sig tørre nok til, at svampenes kemiske bomber ikke kan trænge ind.
Og derfor rådner materialet ikke.
Når vi skal udvikle nye typer modificeret træ, er det er altså vigtigt at vide, hvor vandet er henne i træet efter behandlingen. Derfor undersøger vi for tiden, hvordan forskellige behandlinger til at lave modificeret træ ændrer på blandt andet pladsen til vand i cellernes vægge.
For man ved faktisk ikke, hvordan vandet fordeler sig i cellernes vægge og hulrum i forskellige typer modificeret træ. Det vil vi finde ud af.
Modificeret træ kan erstatte giftigt, trykimprægneret træ
Tidligere var det populært at anvende trykimprægneret træ til konstruktioner, der skulle holde længe udendørs.
Trykimprægneret træ indeholder giftstoffer, som holder svampene væk, men det er ikke en miljøvenlig løsning.
Modificeret træ indeholder ikke gift, og det kan produceres af træ fra den lokale skov. Det er derfor også et godt alternativ til at bruge tropisk træ med lang, naturlig holdbarhed, der skal importeres langvejs fra.
Næste gang du skal bygge en træterrasse, kan du derfor med fordel kigge efter modificeret træ. Så undgår du, at foden går gennem terrassen, fordi træet er blevet mørt af råd.
Denne artikel bygger bl.a. på Emil Engelund Thybrings og Maria Fredrikssons forskning ved Københavns- og Lunds Universitet i samarbejde med den danske virksomhed Wood Treatment Technology. Hverken Emil eller Maria har økonomiske interesser i foretagendet. Forskningen støttes af det europæiske grænseregionale forskningsprogram Interreg Øresund-Kattegat-Skagerrak.
\ Kilder
- Emil Engelund Thybrings profil (KU)
- Maria Fredrikssons profil (LU)
- ‘The decay resistance of modified wood influenced by moisture exclusion and swelling reduction’. International Biodeterioration & Biodegradation, 2013. DOI: 10.1016/j.biod.2013.02.004
- ‘Threshold for ion movements in wood cell walls below fiber saturation observed by X-ray fluorescence microscopy (XFM)’. Holzforschung, 2015. DOI: 10.1515/hf-2014-0138
- ‘Localizing gene regulation reveals a staggered wood decay mechanism for the brown rot fungus Postia placenta’. PNAS, 2016. DOI: 10.1073/pnas.1608454113