En ny japansk robot ligner et menneske så meget, at en video med robotten lige skal køre nogle sekunder, før man fanger, at kød og blod er erstattet af skruer og ledninger.
Robotten kaldes en Geminoid, og den er fremstillet af verdens førende eksperter på området.
Om en måneds tid sætter den kurs mod Danmark, hvor den skal bo i et laboratorium på Aalborg Universitet.
Forskerne vil lade robotten tale og agere sammen med rigtige mennesker og forsøge at finde ud af, hvordan man laver god kommunikation mellem menneske og maskine.
»Nu er vi så tæt på at lave maskiner, der ligner mennesker, at vi kan tillade os at stille anderledes krav til mødet, end hvis vi står foran en pengeautomat. Vi skal forstå, hvad der sker, så vi kan blive klogere på interaktionen mellem menneske og maskine,« siger Henrik Schärfe, leder af Center for Computermedieret Erkendelse på Aalborg Universitet.
Tro kopi af dansk forsker
Robotten er i bogstaveligste forstand et spejlbillede af et menneske, og især Henrik Schärfe vil nok få en pudsig fornemmelse i maven, når robotten kommer til Danmark. Geminoiden er lavet som en tro kopi af ham selv.
»Det er meget bevidst, at vi ikke bare har lavet et generisk menneske. Det skal ligne en eksisterende person for at fremprovokere en reaktion hos forsøgspersonerne, og det er en del af pointen, at de møder både mig og robotten,« fortæller Henrik Schärfe, der også er lektor på Det Humanistiske Fakultet.
Skal gøre os klogere på mennesket
Forsøgene skal kigge på de helt jordnære reaktioner hos mennesker, som taler med en ’levende’ robot, men forskerne vil også ind at pille ved større, eksistentielle spørgsmål: Hvad er det særlige ved mennesker – og kan man skabe nærvær ved hjælp af mekanik?
»Mange har oplevet at have en følelsesmæssig tilknytning til teknologi, f.eks. deres mobiltelefon. I den anden ende af spektret har jeg selv oplevet, at der ikke var noget nærvær i mødet mellem to mennesker. Spørgsmålet er, om vi kan reproducere en tilstedeværelse, som er nødvendig for, at god kommunikation kan lykkes,« spekulerer Henrik Schärfe.
Geminoid styret af usynlig krop
Geminoiden får styret sine bevægelser af en operatør, som f.eks. kan sidde på den anden side af en væg. Operatørens bevægelser og mimik bliver afluret af software, som overfører bevægelserne til robotten.
Under robottens kunstige hud sidder små luftdrevne muskler, som gør robottens bevægelser så naturlige som muligt. Robotten laver også automatiske bevægelser, så det ser ud, som om den trækker vejret.
Robotten med udstyr koster omkring en million kroner. Den bliver den første Geminoid uden for Japan. Erfaringerne med den skal publiceres i videnskabelige tidsskrifter.