Kæmpe-turbiner giver ny forståelse af orkaner
I en kæmpe turbine skaber forskere orkaner for at forstå, hvordan havoverfladen og luften påvirker hinanden. Målet er at blive bedre til at varsle de ødelæggende storme.

I løbet af bare den seneste måned har orkaner raset i både Kina og Mexico, hvor de har krævet flere liv og helt eller delvist smadret infrastrukturen i nogle områder.

Nu skal en enorm turbine hjælpe forskere til at forstå, hvordan de ødelæggende storme udvikler deres styrke, og hvordan vinden blander sig med havets overflade.

Turbinen kaldes Air-Sea Interaction Salt Water Tank, forkortet ASIST, hører hjemme i et laboratorium på University of Miami. I laboratoriet bruger forskerne den til at forstå, hvordan havets overflade og luften påvirker hinanden under en orkan.

»Bølgerne på vandet er som sandpapir på en orkan, når den prøver at hvirvle over det. For at forsøge at lave en forudsigelse på en orkans intensitet, mener vi, at det er fundamentalt, at vi bliver bedre til at forstå, hvordan grænsen mellem den roterende luft og vandet faktisk ser ud,« siger Brian Haus, professor fra Applies Marine Physics ved University of Miami, i videoen fra Reuters ovenfor.

Ny turbine skal rumme en kategori 5 orkan

Med satellitter og vejrinstrumenter kan man få informationer om vindstyrke og vandets temperatur.

ASIST, der er udstyret med digitale sensorer og lasere, kan give forskerne adgang til informationer, man ikke har adgang til på åbent hav under en storm.

Den nuværende turbine kan rumme en kategori 3 orkan, men universitetet arbejder på at udvikle en ny tank, der kan udvikle en kategori 5 orkan. Det kræver en tank, der er seks gange så bred som den nuværende, fortæller Brian Haus i videoen.

Videnskab.dk Podcast

Lyt til vores seneste podcasts herunder. Du kan også findes os i din podcast-app under navnet 'Videnskab.dk Podcast'.

Videnskabsbilleder

Se de flotteste forskningsfotos på vores Instagram-profil, og læs om det betagende billede af nordlys taget over Limfjorden her.

Ny video fra Tjek

Tjek er en YouTube-kanal om videnskab henvendt til unge.

Indholdet på kanalen bliver produceret af Videnskab.dk's videojournalister med samme journalistiske arbejdsgange, som bliver anvendt på Videnskab.dk.

Hej! Vi vil gerne fortælle dig lidt om os selv

Nu hvor du er nået helt herned på vores hjemmeside, er det vist på tide, at vi introducerer os.

Vi hedder Videnskab.dk, kom til verden i 2008 og er siden vokset til at blive Danmarks største videnskabsmedie med omkring en million brugere om måneden.

Vores uafhængige redaktion leverer dagligt gratis forskningsnyheder og andet prisvindende indhold, der med solidt afsæt i videnskabens verden forsøger at give dig aha-oplevelser og væbne dig mod misinformation.

Vores journalister fortæller historier om både kultur, astronomi, sundhed, klima, filosofi og al anden god videnskab indimellem - i form af artikler, podcasts, YouTube-videoer og indhold på sociale medier.

Vi stiller meget høje krav til, hvordan vi finder og laver vores historier. Vi har lavet et manifest med gode råd til at finde troværdig information, og vi modtog i 2021 en fornem pris for vores guide til god, kritisk videnskabsjournalistik.

Vores redaktion gør en dyd ud af at få uafhængige forskere til at bedømme betydningen af nye studier, og alle interviewede forskere citat- og faktatjekker vores artikler før publicering.

Hvis du går rundt og undrer dig over stort eller småt, vil vi elske at høre fra dig og forsøge at give dig svar med forskernes hjælp. Send bare dit spørgsmål til vores brevkasse Spørg Videnskaben.

Vi håber, at du vil følge med i forskningens forunderlige opdagelser her på Videnskab.dk.

Få et af vores gratis nyhedsbreve sendt til din indbakke. Du kan også følge os på sociale medier: Facebook, Twitter, Instagram, YouTube eller LinkedIn.

Med venlig hilsen

Videnskab.dk