NASA og Roskosmos efterforsker mulig sabotage på rumstationen
Kilde: 
14 september 2018

Var der i virkeligheden tale om sabotage, da Den Internationale Rumstation, ISS, pludselig begyndte at lække ilt på grund af et mikroskopisk hul i en transportkapsel?

På russisk tv har chef for det russiske rumagentur Roskosmos, Dmitrij Rogozin, i hvert fald nævnt muligheden for, at det kan være tilfældet. 

Nu har Roskosmos og NASA udsendt en fælles pressemeddelelse, hvori de skriver, at hullet efterforskes, og at der ikke er yderligere kommentarer. Det skriver New York Times

Hullet blev først opdaget 29. august. Det måler omkring 2 millimeter, og en første forklaring var, at det kunne være forårsaget af et sammenstød med en mikrometeorit.
Det vil Dmitrij Rogozin dog gerne udelukke, da hullet ser ud til at være lavet indefra.

NASA leak Roscosmos hul tape

Tape var i første omgang løsningen, da det lille hul skulle lappes. Siden blev det fyldt ud med fugemasse. (Foto: NASA/EPA)

Hullet blev fundet i en russisk transportkapsel, et såkaldt Sojus-fartøj, der er koblet til Den Internationale Rumstation, og de seneste dage har russiske medier spekuleret i, hvad der kunne være årsag til eventuel sabotage.

En teori lyder, at en NASA-astronaut kan være blevet syg ombord på stationen, og at NASA ikke har været villige til at betale omkostningerne for at sende den syge astronaut til Jorden i Sojus-fartøjet.

En artikel i den russike avis Kommersant har i den forbindelse bemærket, at Sojus-fartøjet er nærmest den amerikanske afdeling på rumstationen.

I avisen står der også, at Roskosmos har bedt om sygejournaler og videooptagelser fra rumstationen, og at NASA har næget at udlevere disse. 

Rumagenturerne har ikke kommenteret på ovenstående, men skriver i pressemeddelelsen, at man er opmærksomme på de spekulationer, der cirkulerer i medierne. 

Deres ønske er, at man venter med at drage nogle konklusioner, til efterforskningen er færdig.

ele

Ovenstående er udvalgt og resumeret af Videnskab.dk, men redaktionen har ikke udført selvstændig research. Gå til den oprindelige kilde for flere detaljer.