Russisk rumfartsleder: Hul i rumstation blev boret af ukendt gerningsmand

Hullet blev boret »med usikker hånd«, siger lederen af den russiske rumfartsorganisation Roscosmos. (Foto: NASA)

Hullet blev boret »med usikker hånd«, siger lederen af den russiske rumfartsorganisation Roscosmos. (Foto: NASA)

Annonce:

Det hul, der i sidste uge blev opdaget i Den Internationale Rumstation (ISS), skyldes ikke et stenslag fra en lille meteorit, som først antaget:

Hullet blev efter sigende boret af ukendte gerningsmænd, muligvis i et forsøg på sabotage.

Det påstår i hvert fald flere russiske nyhedsmedier ifølge The Guardian.

»Der var adskillige forsøg på boringer,« sagde Dmitry Rogozin, leder af den russiske rumfartsorganisation, Roscosmos, på russisk TV mandag aften.

Han tilføjede, at hullet blev boret »med usikker hånd«, og at en officiel undersøgelseskommission vil forsøge at finde skurken.

Hullet blev opdaget i en russisk rumkapsel.

Spekulationerne går på, at hullet enten er blevet boret i rummet af en astronaut eller er opstået i forbindelse med produktionen – med eller uden overlæg.

Annonce:

Russisk parlamentsmedlem og tidligere kosmonaut Maxim Surayev foreslår ifølge The Guardian, at gerningsmanden kan være en psykisk ustabil astronaut, der gerne ville hjem før tid. Surayev er medlem af Vladimir Putins regeringsparti.

Den teori afviser Alexander Zheleznyakov, der er tidligere rumfartsingeniør. Til det russiske medie TASS siger han, at det er så godt som umuligt at bore et hul i vægtløs tilstand.

En anonym kilde i rumfartsindustrien foreslår ifølge TASS, at hullet i rumkapslen kan være opstået under afprøvningerne, der fandt sted i Kazakhstan, og derefter være skjult.

mdm

\ Video

Video, video, video!

Foretrækker du at se historierne udfolde sig i levende billeder? Så tjek vores seneste videoer, eller følg Videnskab.dk på YouTube.

Find flere videoer

\ Podcast

På med hørebøfferne!

Luk øjnene, og lad forskernes viden strømme ind ad øregangen. Her finder du Videnskab.dk's seneste podcasts.

Lyt til flere podcasts