Er selvbruner farligt?
CLASSIC: Er det farligt at bruge selvbrunercreme, når det er noget, som trænger ind og påvirker cellerne i huden?

Selvbruner påvirker kun hudens yderste celler. Solens stråler trænger langt dybere ind. Derfor er selvbruner ikke skadeligt for helbredet, siger overlæge Jørgen Serup. (Foto:Colourbox)

Selvbruner påvirker kun hudens yderste celler. Solens stråler trænger langt dybere ind. Derfor er selvbruner ikke skadeligt for helbredet, siger overlæge Jørgen Serup. (Foto:Colourbox)

 

Selvbrunerens konge Sidney Lee har i det ene realityprogram efter det andet vist os, hvordan vi med et par - eller rigtig mange - lette penselstrøg med selvbruner kan kamuflere den blege vinterkrop som en brunkage.

Det smarte ved den selvbrunende creme er nemlig, at man ikke behøver at gå i solarium og udsætte kroppen for farlige stråler, hvis man gerne vil være sommerbrun.

Men er det nu alligevel ikke lidt farligt at bruge en creme, som i løbet af et par timer gør huden brun? Det vil vores læser Maria Brogaard gerne vide. Hun skriver til Spørg Videnskaben:

»Jeg har tænkt over, at når selvbruner ikke lægger sig på huden som f.eks foundation, men i stedet trænger ind i huden, så kan det da ikke være særlig sundt for kroppen? Jeg vil bare gerne vide om der er nogle sundhedsmæssige ulemper ved at bruge selvbruner, da jeg har været lidt bekymret for det.«

Vi har spurgt professor og overlæge på Dermatologisk Afdeling på Bispebjerg Hospital Jørgen Serup, om der er noget at være bekymret for.

Overfladisk effekt

»Det er svært at se, at det skulle være skadeligt at bruge selvbrunere. Det eneste, der kan være skadeligt, er hvis det giver irritationer i huden, når man går ud i solen. Sammen med lys kan de kemiske stoffer for nogle være allergifremkaldende,« siger Jørgen Serup.

Fakta

 

VIDSTE DU

Når dit tøj bliver beskidt, så er det ikke nødvendigvis, fordi du har væltet dig rundt i snavs. De yderste hudceller falder nemlig hele tiden af og sætter sig blandt andet i tøjet.

 

Han forstår godt Maria Brogaards bekymring for, hvordan selvbruner påvirker huden, når nu det er en creme, der trænger ind i huden. Men overlægen siger:

»Der er mange forskellige typer selvbrunere, og der findes måske 500 produkter i verden. Det er svært at sige, om de virker helt ens. Men hovedreglen vil være, at det ikke er hudens eget pigment, selvbrunerne påvirker.«

De celler, som danner pigment, der i solskin gør huden naturligt brun, ligger langt dybere i huden. Lys kan nå helt ind og påvirke disse celler, men selvbruner-creme kan som hovedregel ikke nå så dybt ned i huden. Det, som fremkalder den brune farve, er ikke kroppen selv, men de kemiske stoffer i cremen.

»Selvbrunerne kan kun virke på selve hudens overflade og virker kun i hudens aller yderste cellelag, som jo hele tiden slides af,« siger overlægen.

Han forklarer, at det er derfor, man kan få en brun kant på skjortens krave, når man bruger selvbruner. Den brune kant er farvede, døde hudceller, som er faldet af. Selvbrunerens effekt på kroppen er derfor meget kortvarig.

Bedre end solarium

Men hvad så med langtidseffekten af at bruge selvbruner, hvis man nu bruger lige så meget som Sidney Lee?

Jørgen Serup siger, at der hele tiden bliver forsket i de stoffer, som er i kosmetik, men at der ikke er fundet noget i selvbrunere, som viser, at de er skadelige for helbredet - heller ikke på lang sigt.

»Alt i alt vil jeg sige, at der ikke er noget i vejen for, at man kan fornøje sig med at bruge selvbruner. Det er meget bedre end at gå i solarium.«

Overlægen fortæller dog, at selvbrunere ligesom meget andet kosmetik indeholder parabener, som på lang sigt muligvis kan virke hormonforstyrrende. Han siger, at det er en længere diskussion, som handler om kosmetik i det hele taget, og derfor lader vi det ligge denne gang.

Spørg Videnskaben sender en rød t-shirt til Maria Brogaard som tak for det brune spørgsmål. Har du også lyst til at vinde en t-shirt, så send dit spørgsmål til redaktionen@videnskab.dk.
 

Denne artikel blev bragt første gang på Videnskab.dk 15. januar 2010.

Videnskab.dk Podcast

Lyt til vores seneste podcast herunder eller via en podcast-app på din smartphone.

Ny video fra Tjek

Tjek er en YouTube-kanal om videnskab henvendt til unge.

Indholdet på kanalen bliver produceret af Videnskab.dk's videojournalister med samme journalistiske arbejdsgange, som bliver anvendt på Videnskab.dk.

Ugens videnskabsbillede

Se flere forskningsfotos på Instagram, og læs om, hvorfor denne 'sort hul'-illusion narrer din hjerne.

Hej! Vi vil gerne fortælle dig lidt om os selv

Nu hvor du er nået helt herned på vores hjemmeside, er det vist på tide, at vi introducerer os.

Vi hedder Videnskab.dk, kom til verden i 2008 og er siden vokset til at blive Danmarks største videnskabsmedie med over en halv million brugere om måneden.

Vores uafhængige redaktion leverer dagligt gratis forskningsnyheder og andet prisvindende indhold, der med solidt afsæt i videnskabens verden forsøger at give dig aha-oplevelser og væbne dig mod misinformation.

Vores journalister fortæller historier om både kultur, astronomi, sundhed, klima, filosofi og al anden god videnskab indimellem - i form af artikler, podcasts, YouTube-videoer og indhold på sociale medier.

Vi stiller meget høje krav til, hvordan vi finder og laver vores historier. Vi har lavet et manifest med gode råd til at finde troværdig information, og vi modtog i 2021 en fornem pris for vores guide til god, kritisk videnskabsjournalistik.

Vores redaktion gør en dyd ud af at få uafhængige forskere til at bedømme betydningen af nye studier, og alle interviewede forskere citat- og faktatjekker vores artikler før publicering.

Hvis du går rundt og undrer dig over stort eller småt, vil vi elske at høre fra dig og forsøge at give dig svar med forskernes hjælp. Send bare dit spørgsmål til vores brevkasse Spørg Videnskaben.

Vi håber, at du vil følge med i forskningens forunderlige opdagelser her på Videnskab.dk.

Få et af vores gratis nyhedsbreve sendt til din indbakke. Du kan også følge os på sociale medier: Facebook, Twitter, Instagram, YouTube eller LinkedIn.

Med venlig hilsen

Videnskab.dk