En nyopdaget enorm planet, der kredser rundt om en lille stjerne 31 lysår væk fra Jorden, har fået astronomer til at tabe kæben.
Det er nemlig ekstremt sjældent, at en planet på den størrelse former sig omkring en så lille stjerne, som det er tilfældet her, skriver BBC.
Det nye fund kan være med til at udfordre den måde, astronomer tidligere har tænkt, at planeter dannes på.
»Omkring stjerner på denne størrelse burde der kun være planeter på størrelse med Jorden eller en mere massiv ’super-Jord’,« fortæller professor Christoph Mordasini fra University of Bern.
Den nye planet er blevet døbt GJ3512b, og den har ifølge BBC en masse, som er omtrent halvt så stor som Jupiters.
LÆS OGSÅ: Tættere på at forstå, hvordan stjerner og planeter bliver dannet
Det er således usædvanligt, at en planet med så stor en masse former sig omkring en lille rød dværgstjerne på den måde.

»Normalt siger man, at store planeter starter som en iskerne, der kredser langt ude i en gasskive, som omgiver den unge stjerne. Derefter vokser den hurtigt ved at tiltrække gas til sig selv,« forklarer Peter Wheatley, der er professor i astronomi og astrofysik på University of Warwick, til BBC.
Han har ikke været med i det nye studie, men var i 2017 medforfatter på et studie om samme fænomen.
Ifølge Peter Wheatley argumenterer forskerne bag studiet for, at de små diske (skiver) omkring små stjerner ikke leverer nok materiale, til at den proces kan fungere i et sådan tilfælde.
Forskerne betragter det som mere sandsynligt, at planeten blev dannet, da en del af denne disk kollapsede grundet dens egen tyngdekraft.
LÆS OGSÅ: Danske forskere opklarer mysterium om stjernedannelse
Sådan et sammenbrud kan ifølge BBC forekomme, når skiven med gas og støv har mere end cirka en tiendedel af ‘forældre ‘-stjernens masse.
Stjernens tyngdeeffekt bliver nemlig utilstrækkelig til at holde disken stabil under disse forhold.
Fundet af den store planet betyder ifølge Huberg Klarh, der er professor på Max Planck Instituttet for astronomi i Heidelberg og medforfatter på studiet, at forskerne skal til at gennemgå de nuværende modeller for, hvordan en planet dannes.
Studiet er publiceret i tidsskriftet Science.
LÆS OGSÅ: Hvorfor er planeter runde?
LÆS OGSÅ: Nyopdaget lille planet giver os muligvis et glimt af Jordens ultimative skæbne
LÆS OGSÅ: Kig op i juni: Jupiter er så tæt på Jorden, at du kan se dens måner i en kikkert
nan