Tættere på at forstå, hvordan stjerner og planeter bliver dannet
Ungt stjernesystem er meget tættere og har en meget anden kemi, end forskere havde forventet. Opdagelsen bringer forskerne tættere på at forstå, hvordan stjerner og planeter bliver dannet i Mælkevejen.

Her ses en illustration af en protostjerne i midten af en protoplanetarisk skive. Forskere har undersøgt et sådant system 450 lysår borte og set, at den kemiske sammensætning og tætheden er meget anderledes end forventet. (Illustration: Nami Sakai)

Her ses en illustration af en protostjerne i midten af en protoplanetarisk skive. Forskere har undersøgt et sådant system 450 lysår borte og set, at den kemiske sammensætning og tætheden er meget anderledes end forventet. (Illustration: Nami Sakai)

Nye stjerner og planetsystemer dannes af enorme skyer af gas og støv, der falder sammen. Den store kugle af gas falder sammen til en skive, der senere danner stjernen i midten og planeterne kredsende omkring.

Når støv og gas falder sammen fra en kugleform til en skiveform, bliver tætheden af materialet meget højere – faktisk hele 1000 gange højere. Samtidig stiger temperaturen fra 10 Kelvin til 100 Kelvin (dette svarer hhv. til -263,15 grader og -173,15 grader).

Det har indtil nu ikke været muligt at opfange ændringer i molekylernes kemiske sammensætning i den protoplanetariske skive omkring den unge protostjerne.

Sammensætningen af materialer ændrer sig

Forskerne har længe prøvet at undersøge, om der egentlig er forskel på, hvilke materialer der findes i forskellige afstande fra den centrale protostjerne.

Ny forskning med dansk deltagelse viser, at den kemiske sammensætning af materialer ændrer sig meget drastisk mellem de forskellige områder i den protoplanetariske skive.

Observationer af en protostjerne med en protoplanetarisk skive, der ligger 450 lysår fra Jorden, er blevet gjort med det enorme ALMA-teleskop i Chile og viser, at kemien omkring protostjerner er meget anderledes end førhen troet.

Disse nye opdagelser bringer forskerne tættere på at forstå, hvordan stjerner og planeter dannes i vores galakse.

Nyhed: Lyt til artikler

Du kan nu lytte til udvalgte artikler herunder. Du kan også lytte til de oplæste artikler i din podcast-app, hvor du finder dem under navnet 'Videnskab.dk - Lyt til artikler'.

Ugens videnskabsbillede

Se flere forskningsfotos på vores Instagram-profil, og læs om de nedenstående prisvindende billeder af stjernetåger og stjernefabrikker her.

Ny video fra Tjek

Tjek er en YouTube-kanal om videnskab henvendt til unge.

Indholdet på kanalen bliver produceret af Videnskab.dk's videojournalister med samme journalistiske arbejdsgange, som bliver anvendt på Videnskab.dk.

Hej! Vi vil gerne fortælle dig lidt om os selv

Nu hvor du er nået helt herned på vores hjemmeside, er det vist på tide, at vi introducerer os.

Vi hedder Videnskab.dk, kom til verden i 2008 og er siden vokset til at blive Danmarks største videnskabsmedie med omkring en million brugere om måneden.

Vores uafhængige redaktion leverer dagligt gratis forskningsnyheder og andet prisvindende indhold, der med solidt afsæt i videnskabens verden forsøger at give dig aha-oplevelser og væbne dig mod misinformation.

Vores journalister fortæller historier om både kultur, astronomi, sundhed, klima, filosofi og al anden god videnskab indimellem - i form af artikler, podcasts, YouTube-videoer og indhold på sociale medier.

Vi stiller meget høje krav til, hvordan vi finder og laver vores historier. Vi har lavet et manifest med gode råd til at finde troværdig information, og vi modtog i 2021 en fornem pris for vores guide til god, kritisk videnskabsjournalistik.

Vores redaktion gør en dyd ud af at få uafhængige forskere til at bedømme betydningen af nye studier, og alle interviewede forskere citat- og faktatjekker vores artikler før publicering.

Hvis du går rundt og undrer dig over stort eller småt, vil vi elske at høre fra dig og forsøge at give dig svar med forskernes hjælp. Send bare dit spørgsmål til vores brevkasse Spørg Videnskaben.

Vi håber, at du vil følge med i forskningens forunderlige opdagelser her på Videnskab.dk.

Få et af vores gratis nyhedsbreve sendt til din indbakke. Du kan også følge os på sociale medier: Facebook, Twitter, Instagram, YouTube eller LinkedIn.

Med venlig hilsen

Videnskab.dk