NASA’s to STEREO-satellitter, der studerer Solen i 3D, har lavet observationer, som bekræfter eksistensen af kæmpebølger på vores nærmeste stjerne.
I forbindelse med et soludbrud den 13. februar i år observerede STEREO-satellitterne en gigantisk bølge, der bredte sig ud over Solen. Bølgen nåede en højde på 100.000 km og bevægede sig med en hastighed på 250 km/s (900.000 km/t). Tsunamien havde en energi, der svarede til 160.000 gange Hiroshima-bomben.
Tsunami på Solen d. 13. februar i år set af STEREO-satellitterne SC A og SC B (SC: spacecraft) (Billede: NASA)
Ingen fare
Første tegn på sådanne tsunamier på Solen blev set i maj 1997 af ESA/NASA’s SOHO-satellit. Ud fra satellittens observationer kunne forskerne dog ikke med sikkerhed sige, at det var en tsunami på Solen, SOHO havde set. Siden har SOHO set mange lignende begivenheder, men først med STEREO-satellitternes 3D-observationer har forskerne fået bekræftet, at bølgerne er en realitet.

Tsunamier på Solen udgør ikke nogen direkte fare for os her på Jorden. De er til gengæld en vigtig kilde til information om forholdene på Solen. Ved at følge hvordan kæmpebølgerne breder sig ud over Solen kan forskerne få mere viden om den nedre del af Solens atmosfære – viden der er vanskelig at få på andre måder.
Sanser dybde
For at kunne studere Solen og soludbrud i 3D, er STEREO-satellitterne placeret i næsten samme bane som Jorden. Den ene satellit ligger dog foran Jorden i banen, mens den anden ligger bag vores planet. Med denne placering kan satellitterne observere Solen i 3D på samme måde som afstanden mellem vores øjne gør det muligt at sanse dybde.
Lavet i samarbejde med Tychio Brahe Planetarium