Gennem flere år har det været en tilbagevendende opgave for ingeniørstuderende på Aalborg Universitet at deltage i arbejdet med at udvikle, designe, bygge og følge små satellitter, og i øjeblikket er den tredje i rækken under udvikling. Et hold af otte studerende og en enkelt underviser er derfor draget til Kiruna i Nordsverige, hvor prototypen til AAUSAT3 skal opsendes.
Ikke med en raket som ved andre satellitopsendelser, men med en ballon, som fører den op i 35 km højde, hvor den i rumlignende omgivelser skal foretage målinger af skibstrafikken i og omkring Nordsverige.
Selvom den endelige udgave af satellitten skal færdes 700 km over Jorden, så er 35 km højde et udmærket sted at teste systemerne, da temperaturforhold, tryk og lignende næsten er som i rummet.
»Der er lidt nerver på. Systemet er godt nok testet hjemmefra og fungerede upåklageligt, men det er spændende, for når den først kommer op, skulle den gerne kunne modtage signaler fra skibe, og ingen af systemerne skal fejle,« fortæller Ulrik Wilken Rasmussen, der er en af de ingeniørstuderende fra linjen Netværk & Distribuerede Systemer, som er med i Nordsverige.
Han går på 7. semester og har sammen med sin projektgruppe udviklet et system i satellitten, der via en hardwarechip kan modtage de såkaldte AIS-signaler fra skibstrafik.
Softwareradio skal testes
En anden gruppe studerende har udviklet en softwareradio, som er mere avanceret, men også sværere at arbejde med, og en del af testen fredag er at blive klogere på hvilken type system, der er bedst.
»Jeg og min gruppe har ansvaret for den hardwarebaserede AIS-modtager og har fået den til at spille sammen med det kommunikationssystem, som testcentret her i Kiruna bruger. Det hele er lavet hjemmefra, men vi er med heroppe for at få systemerne til at spille sammen i forhold til eksempelvis støj i signalerne, så vi har mulighed for at ændre koden og optimere systemet, hvis det er nødvendigt,« siger Ulrik Wilken Rasmussen, og fortsætter:
»Vi har faktisk haft nogle støjproblemer, som viste sig at komme fra en fjernbetjening på en parkeret bil uden for testcentret, og derudover har vi fundet nogle bugs, hvor noget af hardwaren ikke fungerer lige så godt som andet.«
To personer fra satellitholdet på Aalborg Universitet var for nogle uger siden i Kiruna for at lave en såkaldt interferens-test, så man kan sikre, at signalerne fra de forskellige systemer ikke forstyrrer hinanden, da der findes nogle specifikke regler for, hvor meget signalstøj, man må udsende.
ESA imponeret
De studerende fra Aalborg Universitet fik mulighed for den lidt utraditionelle testopsendelse, efter det europæiske rumagentur ESA tidligere i år efterlyste interessante eksperimenter, som kunne have glæde af muligheden for at få tingene sendt op i 35 km højde med en ballon.

Arbejdet med AAUSAT3, der er den tredje i rækken af studentersatellitter fra Aalborg Universitet, blev påbegyndt i 2008, og udviklingen er nu kommet så langt, at det er muligt at udsætte prototypen for test.
Satellitten og dertilhørende antenner blev for tre uger siden afleveret til Esrange Space Center i Kiruna, hvor hele systemet blev testet, både alene og sammen med de andre kontrolsystemer ombord på ballonen.
ESA var imponerede over resultatet, som var meget tilfredsstillende, og den lille studentersatellit på 10x10x10 cm er således klar til prøveopsendelse pr. ballon i morgen, fredag.
Ballonen skulle oprindeligt have været opsendt onsdag, men på grund af vejrforholdene i Nordsverige, hvor der for tiden er en del snefald, er opsendelsen indtil videre udskudt til fredag.
Følg forsøget ‘live’
»Selve flyveturen med ballonen varer mellem to og fem timer, og derefter får vi satellitten tilbage. Begge vores systemer logger alle data på to hukommelseskort, som vi så skal arbejde videre med hjemme i Aalborg,« siger Ulrik Wilken Rasmussen.
Når AAUSAT3 er færdigudviklet og sendt rigtigt i kredsløb, er dens opgave at foretage målinger af skibstrafikken omkring Grønland ved at lytte efter såkaldte AIS-signaler fra skibe.
AIS er et lovpligtigt identifikationssignal, som alle større skibe skal udsende regelmæssigt med blandt andet informationer om position, hastighed og last.
Udviklingen af AAUSAT3 sker i samarbejde med Farvandsvæsnet, som også er hovedsponsor på projektet. Forsøget kan løbende følges på nettet.
Lavet i samarbejde med Aalborg Universitet