En gruppe studerende ved University College London skulle lære at bruge universitetets teleskop og valgte at observere den nærliggende galakse M 82, også kaldet Cigargalaksen.
Her så de tre studerende og deres underviser noget meget uventet – en supernova, og en af de tætteste på Mælkevejen vi har registreret i nyere tid.
På deres observationsaften begyndte skyer at samle sig, så de studerende fik et kursus i at bruge teleskopets kamera. Mens de indstillede teleskopet lagde de mærke til, at en ny stjerne, der ikke havde været til stede før, var dukket op.
Analysen tyder på en type Ia supernova
Efter at have gennemgået online arkiver blev det klart, at denne nye stjerne i M 82 ikke før var registreret.
Mens et hold skyndte sig at tage billeder af galaksen, satte et andet hold et andet teleskop i gang for at være sikre på, at den nye stjerne ikke var en fejl i teleskopet. Begge teleskoper så den nye stjerne, så der var altså tale om et rigtigt astronomisk objekt.
Holdet var de første, der rapporterede fundet af en ny supernova, som nu har fået navnet SN 2014J.
Analyse af billeder og spektre, der blev taget af supernovaen, viser tegn på, at det er en type Ia supernova. Denne type supernova bliver skabt, når en hvid dværg trækker masse fra sin nabostjerne, indtil den får så meget masse, at den kollapser med eksplosiv kraft.