På høje bjergtinder, under is og vand og selv i luften. Nogle af Jordens allermest ufremkommelige og ugæstfrie områder er udstyret med laboratorier.
Laboratorier på de steder kan give forskere et større indblik i hvordan liv op- og består. De kan give en forståelse af kloden og klimaet, som man ikke kan få ved at kigge i mikroskoper på et traditionelt forskningsinstitut.
I galleriet herover kan du se billeder fra LiveScience af fem af de mest ekstreme, men også mest fascinerende laboratorier i verden. Herunder kan du læse om, hvad de bruges til:
1. Under vand – Aquarius Reef Base
15 meter under vandet i Florida Keys National Marina Sanctuary ligger Aquarius Reef Base. Laboratoriet er på størrelse med en almindelig lejlighed (390 kubikmeter), og den kan huse forskere i op til 10 dage af gangen. Der er seks sengepladser, mikrobølgeovn og sågar toilet og bad med varmt vand i Aquarius Reef Base.
Undervandslaboratoriet blev taget i brug i 1993 med det formål at få en bedre forståelse for og overvåge miljøet omkring laboratoriet. Det er blandt andet koralrev og fisk, der undersøges, for at se hvordan de klarer sig i forhold til klimaforandringer og menneskers indblanding.
Den største opdagelse, som Aquarius Reef Base har lagt hus til, var da forskere fandt sammenhængene mellem årsager og spredning af black-band disease, der ødelægger koraller.
Man kan kun komme til Aquarius Reef Base ved at svømme. Du kan se flere billeder af laboratoriet her.
2. På Sydpolen – South Pole Observatory
På klodens bundprop Antarktis ligger the U.S. National Oceanographic and Atmospheric and Administration’s South Pole Observatory. Det har ligget der siden 1957 og er blot en af de mange forskningsstationer, der ligger på det store isfyldte kontinent.
South Pole Observatory huser mange forskellige forskningsmissioner. Blandt andet undersøges atmosfæren for aerosoler, gasser og stråling fra Solen, for at se hvordan disse faktorer påvirker Jordens klima. South Pole Observatory er også på udkig efter mørkt stof.
Laboratoriet er derudover også hjemsted for IceCube Neutrino Observatory, som er en cirka en kvart kubikkilometer stor isblok. Den måler på såkaldte neutrinoer, som er masseløse subatomare partikler, der stammer fra Solen eller den kosmiske baggrundsstråling. IceCube Neutrino Observatory er den største neutrino-måler i verden.
Et typisk forskningsforløb på South Pole Observatory varer som regel et år og omfatter kun to mennesker. De er ni måneder om året i fuldkommen isolation fra omverdenen, heraf seks i fuldkommen mørke.
Du kan læse mere om det vilde laboratorium her – og finde postadressen, hvis du vil sende brev dertil.
3. Under isen – Svartisen Subglacial Laboratory
Det er normalt rigtig skidt at befinde sig 200 meter under is. Men i det nordlige Norge har det faktisk en ganske gavnlig effekt.
Her ligger Svartisen Subglacial Laboratory nemlig, som en hule under gletsjeren Svartisen. Laboratoriet ligger nord for polarcirklen og er enormt svært at komme til. Det kræver først og fremmest et fly til en af Norges nordligste byer, en lang køretur, en sejltur og til sidst en vandretur på mindst en time.
Det er Norges Vandressource og Energi-direktorat, der kontrollerer laboratoriet. Fra laboratoriet kan forskere ved hjælp af varmt vand smelte en hule, hvori de kan undersøge gletsjeren indefra. De ser blandt andet på, hvordan gletsjere flytter materiale, og hvor hurtigt de smelter.
I alt rummer forskningsfaciliteterne tre laboratorier og fire soveværelser, et køkken og et badeværelse. Normalt bor der fire mennesker i laboratoriet i perioder på seks til syv dage mellem november og april, hvor isen ikke smelter.
Du kan se en National Geographic-video om stedet her.
4. På en bjergtop – Mount Washington Observatory
Udsigten fra bjergtoppe er som regel meget smukke. Men der er som regel også meget koldt. Til trods for det er bjergtinder ofte guf for forskere.
På toppen af Mount Washington i New Hampshire, USA, ligger der er et vejrobservatorium. Det ligger 1.917 meters højde og har målt nogle af klodens mest ekstreme vejrfænomener. Blandt andet blev der i april 1934 målt vinde med helt op til 372 km/t, og toppen henligger ofte i tyk tåge og stridt snevejr.
Der har været et laboratorium på toppen siden 1870, dog med en pause mellem 1892 og 1932.
På hjemmesiden for Mount Washington Observatory kan du blandt andet se live-webcam fra bjergets top.
5. I luften – ISS
Hvis det ikke er nok at se på Jorden fra en bjergtop, kan man også komme endnu længere op. Helt præcis op til 400 kilometers højde, hvor Den Internationale Rumstation, ISS, er i kredsløb.
Her har mellem tre og seks astronauter været på arbejde, siden ISS blev opsendt og samlet i 2000. Rumstationen var færdigbygget i 2011 og er nu større end et gennemsnitligt femværelses-hus.
Det videnskabelige arbejde, der udføres på ISS, omfatter en bred vifte af forskningsområder. Den vægtløse tilstand er eksempelvis god til at undersøge, hvordan aldring fungerer, da vægtløshed medfører midlertidigt knogletab, og det påvirker blodomløb og muskler.
ISS undersøger også stråling og eksperimenterer med nye måder at fremstille genstande på, for eksempel 3D-print.
Det tog mange år at samle ISS, da hver del blev sendt op med rumfærger og samlet af astronauter på rumvandring.
På den aktuelle Volares-missions Flickr-side kan du se, hvordan livet på Jorden og rumstationen ser ud i 400 kilometers højde.