I anledning af årsskiftet har både den europæiske rumfartsorganisation ESA og amerikanske NASA samlet deres bud på 2016’s bedste billeder af og fra rummet.
Det er der kommet nogle ret fantastiske billedserier ud af. Se et udblik af de smukke billeder i galleriet øverst i artiklen.
Astronautselfie og tordenstorm over Det Sydkinesiske Øhav
NASA og ESA’s billeder viser alt fra en selfie taget af britiske ESA-astronaut Tim Peake til resterne af en død stjerne i en af Mælkevejens nabogalakser og et fugleperspektivs-snapshot af en tordenstorm over Det Sydkinesiske Øhav.
Hele ESA’s billedserie kan ses her.
Alle NASA’s udvalgte billeder kan ses på Flickr her.
NASA/ESA Hubble rumteleskopet fangede resterne af en død stjerne. Disse strejf af ioniseret gas, kaldet DEM L316A, er lokaliseret 160.000 lysår væk i en af Mælkevejens nærmeste galaktiske naboer; Den Store Magellanske Sky. (Foto: ESA/Hubble & NASA, Y. Chu)
ESA-astronauten Tim Peake tog denne selfie i løbet af sin 4 timer og 43 minutter lange rumvandring. Vandringen blev dog stoppet, da den medvandrende astronaut Tim Kopra opdagede en lille smule vand i sin hjelm. (Foto: ESA/NASA)
En af ESA’s mindste satellitter registerede, da Solsystemets mindste planet Merkur passerede Solen den 9. maj 2016. I løbet af de syv timer, det tog Merkur at passere Solen, var den synlig fra Jorden. Merkur passerer kun Solen 13 gange på et århundrede. (Foto: ESA/ROB)
Den sydlige kant af det Tibetanske Plateau nær den nepalesiske grænse og den indiske stat Sikkim. Det Tibetanske Plateau opstod for omkring 55 millioner år siden, da den indiske tektoniske plade kolliderede med den eurasiske, hvilket fik landet til at smuldre og stige. Med en gennemsnitlig højde på mere end 4.500 meter og et område på 2,5 millioner kvadramkilometer er det tibetanske plateau det højeste og største i verden i dag. (Foto: Contains modified Copernicus Sentinel data [2016]/ processed by ESA)
Dette smukke billede i naturlige farver viser østaten Bahrain og dele af det østlige Saudi Arabien. (Foto: Copernicus Sentinel data (2015)/ESA)
Sentinel-1B lettede fra en Soyuz-raket ved Europas rumhavn i Fransk Guyana den 25. april 2016. Satelitten tilslutter sig sin identiske ‘tvilling’ Sentinel-1A, der blev opsendt to år tidligere. Begge satelitter har en advanceret radar, som tager billeder af Jordens overflade gennem skyer og regn, uanset vejret og om det er nat eller dag. (Foto: ESA–Manuel Pedoussaut, 2016)
Dette foto af sydlyset ‘Aurora Australis’ over havet syd for det vestlige Australien blev taget fra Den Internationale Rumstation (ISS). (Foto: NASA Johnson)
Tordenstorme over Det Sydkinesiske Øhav. Billedet er taget fra Den Internationale Rumstation (ISS). (Foto: NASA Johnson)
Solnedgang over den sydlige del af Atlanterhavet. (Foto: NASA Johnson)
Bjerget Fiji i Honshu, Japan set oppefra. Billedet er taget fra Den Internationale Rumstation (ISS). (Foto: NASA Johnson)
Dubai og det nordøstlige Forenede Arabiske Emirater by night. (Foto: NASA Johnson)
1
/
11