I sidste uge skrev videnskab.dk om de ingeniørstuderende på Aalborg Universitets projekt med at få testet en prototype af satellitten AAUSAT3, som skulle sendes i luften ved hjælp af en ballon.
Opsendelsen foregik i Kiruna i det nordlige Sverige, hvor vejrforholdene i flere dage havde udskudt flyveturen. Men søndag den 11. oktober artede vejret sig, så satellitten kunne sendes op, og det gik over al forventning for holdet bag prøvesatellitten.
»Det er gået rigtig godt, for alt virkede perfekt. Det er svært at sige, uden at det lyder som pral, men det gjorde det altså,« siger de studerendes vejleder lektor Jens Dalsgaard Nielsen
Korrekte beregninger
De studerende skulle sende satellitten op til 35 kilometers højde med en stor ballon, alt imens satellitten skulle indsamle de såkaldte AIS-signaler fra skibstrafikken flere hundrede kilometer væk.
»Vi begyndte at modtage signalerne allerede i 4,8 kilometers højde, og det stemte perfekt med de studerendes beregninger. For en gangs skyld passede teori og praksis, så det var jo dejligt,« fortæller Jens Dalsgaard Nielsen, der ligesom resten af holdet bag opsendelsen var ovenud tilfreds med resultatet.
»Vi havde været glade for at modtage 10, 100 eller 1000 AIS-signaler, så længe det virkede. Men vi fik altså hele 24.000 signaler,« jubler han.
Med testopsendelsen overstået skal holdet nu arbejde på en opfølgning på forsøget samt planlægge opsendelsen af den endelige version af AAUSAT3. De studerende regner med at have satellitten i luften i de første måneder af 2011.