NASA’s WISE-satellit har kortlagt himlen i infrarødt lys. Nu er første del af satellittens kortlægning blevet offentliggjort.
Astronomer fra hele verden kan nu kaste sig over første del af WISE-satellittens kortlægning af himlen i infrarødt lys (varmestråling). Første del dækker 57 procent af hele himlen.
Fokus på Mælkevejens centrum
Billedet her viser WISE-satellittens observationer med Mælkevejen vandret gennem billedet. Mælkevejens centrum, der ses i stjernebilledet Sagittarius (Skytten), ligger midt i billedet. De ensfarvede grå områder er den del af kortlægningen (43 procent af himlen), der endnu ikke er frigivet.
WISE (Wide-field Infrared Survey Explorer) blev sendt ud i rummet d. 14. december 2010 og begyndte sin kortlægning af himlen en måned senere. Efter seks måneders observationer var hele himlen dækket, men kortlægningsarbejdet fortsatte yderligere tre måneder, indtil WISE løb tør for kølemiddel til at holde teleskopets infrarøde kameraer kolde. WISE fortsatte dog med at lave observationer frem til februar i år for at finde asteroider og kometer.
Giver indblik i kolde stjerner og fjerne galakser
WISE’s komplette kortlægning af hele himlen med en forbedret databehandling vil blive offentliggjort i løbet af foråret 2012. I første omgang kan astronomerne gå i gang med den første del, der bl.a. kan give ny viden om de koldeste stjerner i Mælkevejen. De infrarøde data kan også bruges til at studere fjerne galakser, der gløder i infrarødt lys fordi de indeholder store mængder af støv, som opvarmes af stjernelys.