Den 30. juli og d. 22. august i år optog NASA-sonden Mars Reconnaissance Orbiter (MRO) billeder af Phoenix-sonden dækket af rimfrost. Phoenix landede på Mars d. 26. maj sidste år og gennemførte i mere end fem måneder detaljerede undersøgelser af sit landingssted tæt ved Mars’ nordpol.
Missionen sluttede i november sidste år, hvor vintermørket sænkede sig over de nordlige polaregne, så Phoenix ikke længere kunne producere nok strøm med sine solpaneler.
På begge billeder er det frossen kuldioxid (tøris), der dækker området. Mængden af tøris vokser, når vinteren er ved at være slut og foråret nærmer sig. Laget af rimfrost er således tykkest på billedet optaget d. 22. august (til højre).
Ved at studere billeder som disse kan forskerne lære mere om de årstidsbestemte ændringer i dette område.
Forskerne ville derfor gerne have optaget billeder af Phoenix-sondens landingsområde i september, fordi de regnede med, at rimfrost-laget her ville være tykkest. Desværre forhindrede tekniske problemer med MRO at optage billeder i september. Billederne er optaget med MRO’s superkamera, HiRISE (High Resolution Imaging Science Experiment). Kameraet, der er bygget af University of Arizona, er det største af de seks videnskabelige instrumenter på MRO.
Det er faktisk det største kamera, der nogensinde er blevet sendt af sted på en rummission til en anden planet.
Lavet i samarbejde med Tycho Brahe Planetarium