Da den europæiske satellit Sentinel-2A fløj over et næsten skyfrit Danmark d. 7-9. maj, tog den hundredvis af billeder, der nu kan bruges til at afsløre plantedækket på de danske marker.
Satellittens instrumenter røber, hvordan det går med planterne, og de danske landmænd kan gå ind på websitet CropSAT.dk og se, hvor meget biomasse, der er på deres marker.
Med online-værktøjet kan den enkelte landmand for eksempel finde ud af, om gødningen skal fordeles anderledes på markerne for at give et højere udbytte. Måske skal en del af marken have mere kvælstof, mens planterne på en anden del af den kan klare sig med mindre.

Værktøjet er finansieret af landbrugsorganisationen SEGES og NaturErhvervstyrelsen under Miljø- og Fødevareministeriet, og CropSAT er et godt eksempel på, hvordan satellitdata virkelig kan være nyttige.
Sentinels data bruges også til kontrol
Hos NaturErhvervstyrelsen er man interesseret i, hvordan planterne trives på markerne, men man er også optaget af at sikre, at reglerne for langbrugsstøtte overholdes. Det kan data fra satellitter som Sentinel-2A også bruges til at finde ud af, fortæller enhedschef Peter Eigaard fra styrelsen:
»Vi bruger Sentinel-data til at kontrollere kravet om flere afgrøder på en bedrift. Med de data kan vi se, hvilke afgrøder der er på de forskellige marker. Så behøver vi ikke fysisk at tage ud og tjekke markerne. Det kan vi gøre med satellitbillederne sammen med andre data.«

Når man søger om landbrugsstøtte, er det, afhængigt af størrelse, et krav, at man skal have mindst to eller tre forskellige afgrøder på sin jord. Og med satellitdata kan kontrollørerne se, om reglerne overholdes, for med billederne er det muligt at skelne mellem de forskellige afgrøder. Så slipper landmændene for kontrolbesøg.
Alle har adgang til satellitdata
Sentinel-2A blev sendt op i juni sidste år, og den er kun én af en række satellitter til jordobservation, der opsendes af den europæiske rumfartsorganisation ESA. Hele Sentinel-projektet er en del af EU/ESA-programmet Copernicus.
Alle data fra Sentinel-satellitterne bliver stillet frit til rådighed for offentligheden. Er man nysgerrig, kan man registrere sig på projektets data-website og dykke ned i de mange data.