I mere end halvanden måned har to danskbyggede satellitter svævet rundt om Jorden ombord på Den Internationale Rumstation (ISS).
I eftermiddag bliver de to satellitter endelig skubbet ud fra reden, og fremover skal de selv flyve rundt om Jorden i deres eget kredsløb.
»Vi er selvfølgelig lidt spændte på, hvordan det kommer til at gå, men satellitterne er meget gennemtestede, så vi er ret sikre på, at det nok skal gå godt,« siger lektor Jens Dalsgaard Nielsen fra Institut for Elektroniske Systemer på Aalborg Universitet.
De to danske satellitter hører under den europæiske rumfartsorganisation ESA, og det er første gang nogensinde, at ESA prøver udsende små minisatellitter – såkaldte cubesats – fra rumstationen.
Andreas Mogensen nåede ikke at sende dem afsted
Den danske astronaut Andreas Mogensen og et team fra ESA kommer til Aalborg for at følge begivenheden.
Oprindeligt var det planen, at Andreas Mogensen skulle have sluppet satellitterne løs, mens han befandt sig på rumstationen i september, men det blev udskudt.
»Andreas Mogensens mission blev pludselig forkortet, så han kun skulle være 8 dage på rumstationen frem for 10 dage. Derfor blev vores satellitter af naturlige årsager nedprioriteret. Nogle af de andre ting, han skulle lave deroppe – såsom medicinske forsøg – krævede, at han var rent fysisk tilstede. For os betød det mindre at skulle vente nogle uger ekstra,« fortæller Jens Dalsgaard Nielsen.
Bygget af studerende
Den ene af de to danske satellitter er bygget af den nordjyske rumfartsvirksomhed GomSpace, mens den anden er bygget af ingeniørstuderende fra Aalborg Universitet.
Som en del af undervisningen på universitetet har de studerende været med til at udvikle og designe satellitten, og i deres fritid har de bygget løs på den lille firkantede satellit.
»Det har betydet, at de unge har fået sig nogle vigtige erfaringer og afprøvet ting, som de ellers ikke normalt ville kunne. De har for eksempel været nede og teste satellitterne hos ESA flere gange,« fortæller Jens Dalsgaard Nielsen, som har været vejleder for de studerende på projektet.
(Læs mere om de danske satellitter i artiklen Dansk studenter-satellit sendes op til rumstationen)
Konkurrence: Hvem hører først satellitten?
Satellitterne bliver sluppet løs fra rumstationen klokken 15.55 dansk tid. Efter 120 minutter kan de unge ingeniørstuderende forvente, at deres satellit kommer til live i rummet.
Derefter begynder den at morse vigtige helbredsoplysninger om temperatur og batterispænding, og ESA opfordrer radioamatører over hele kloden til at lytte efter signalerne.
ESA’s uddannelseskontor har udlovet en pris til den første, der indsender en optagelse med livstegn fra satellitten.
Aalborg Universitet vil også selv lytte efter deres satellit – både fra Aalborg og fra et kontor i Wien i Østrig.
»Klokken 18.28 kommer satellitten ind over Europa, og så vil vi prøve at få radiokontakt fra Østrig. Vi har kun 5-6 minutter til at finde ud af, hvordan satellitten har det, så vi har øvet os meget præcist i, hvad alle skal gøre,« forklarer Jens Dalsgaard Nielsen.
Flyver rundt om Jorden på 1,5 time
\ Fakta
AAUSAT5 er en satellit bygget, udtænkt og testet af studerende fra Institut for Elektroniske systemer på Aalborg Universitet (AAU). Satellitten måler 10x10x10 centimeter og vejer cirka 800 gram. Den får til opdage at overvåge skibstrafikken på Jorden ved hjælp af såkaldte AIS-signaler, som større skibe udsender for at kommunikere med havne og med hinanden. AAUSAT5 kommer til at virke i cirka et halvt år, før den falder ’ned’. Det vil sige, at den er fordampet i Jordens atmosfære, når den når ned i 70-100 kilometers højde. I begyndelsen af 2016 opsender AAU-studerende endnu en minisatellit, som skal overvåge flytrafikken ved Grønland.
Det tager satellitten 1,5 time, at nå rundt om Jorden. Dermed regner det nordjyske rumteam med at få kontakt med satellitten igen omkring klokken 20.
»Vi kan snakke med satellitten i en afstand af op til 2.000 kilometer. Er den længere væk, ryger den for langt ned bag horisonten – Jorden er jo rund, så det kniber at snakke med den, når den er gemt bag horisonten.«
»Satellitten kommer aldrig til at glide hen over hovedet på os i Aalborg – den flyver henover det sydlige Europa, så derfor vil der være bedre muligheder for at være i kontakt med den fra Østrig. Men vi regner med at kunne få kontakt fra Aalborg tre gange om dagen,« fortæller Jens Dalsgaard Nielsen.
AAU har haft flere satellitter i rummet
Det er fjerde gang, at studerende fra Aalborg Universitet får sendt en af deres satellitter ud i rummet.
De tidligere satellitter blev sendt af sted med raketter i 2003, 2008 og 2013, og alle universitetets satellitter er af typen CubeSat – det vil sige en lille, firkantet satellit. Den amerikanske rumfartsorganisation NASA har tidligere sluppet cubesats løs fra rumstationen, men det er første gang, Aalborg Universitet og ESA skal afprøve det.
»Vi plejer at ligge i 700-900 kilometers højde, men nu kommer vi ned i en bane omkring 400 kilometer, hvor rumstationen befinder sig. Det betyder, at der er meget mere atmosfære, og at atmosfæren også er mere utilregnelig, så vi er spændte på, hvordan satellitten vil opføre sig,« forklarer Jens Dalsgaard Nielsen.
Skal overvåge skibstrafik
Satellitten, som Aalborg Universitet sender af sted i dag, kaldes for AAUSAT5, og måler ligesom universitetets tidligere satellitter ikke mere end 10 x 10 x 10 centimeter.
AAUSAT5 får til opgave at overvåge skibstrafikken på store dele af Jorden – i et bredt bælte, som strækker sig 60 grader nord for ækvator og helt ned til 60 grader syd for ækvator.
\ Fakta
GOMX-3 er en satellit, som er bygget af den nordjyske rumfartsvirksomhed GomSpace. GOM-3 måler 10x10x30 centimeter og skal overvåge den civile flytrafik ved modtagelse af ADS-B signaler fra flyene. Formålet er at blandt andet at forbedre sikkerheden for flytrafikken, skabe mere effektive flyruter og dermed forbedre brændstoføkonomien og nedsætte C02-udledningen. Herudover skal GOM-3 forsøge at udføre højhastighedskommunikation – såkaldt X-båndskommunikation.
Og i begyndelsen af 2016 sender de studerende fra Aalborg Universitet endnu en CubeSat ud i rummet, som vil kunne holde styr på skibstrafikken omkring Grønland og Nordpolen.
Den anden satellit, som sendes ud i rummet i dag, er bygget af den nordjyske rumfartsvirksomhed GomSpace.
Rumfartsdrilleri: Hvem kommer først?
GomSpaces satellit hedder GOMX-3, måler 10 x 10 x 30 centimeter og får ligesom AAUSAT5 strøm fra solpaneler.
»GOMX-3 ligger lige bag ved os, når de sendes ud i kredsløb. Så vi kommer først ud i rummet og det kan vi jo gå og drille hinanden med,« lyder det fra Jens Dalsgaard Nielsen, som tilføjer, at grundlæggerne af GomSpace er tidligere studerende på Aalborg Universitet.
GOMX-3 får til opgave at opfange signaler fra fly, og på den måde kan de lille satellit være med til at overvåge flytrafikken.
Sådan følger du satellitterne
Alle er velkomne til at deltage i fejringen af udsendelsen af de to satellitter i kantinen på Aalborg Universitet i dag, mandag 5. oktober 2015.
Der vil blive sendt live-billeder på storskærm fra Den Internationale Rumstation i grynet kvalitet. Du kan se en video fra udsendelsen af satellitterne her.
Du kan også følge med live fra ‘mission control centret’ i satellitlaboratoriet på Aalborg Universitet fra klokken 18 i dag, mandag 5. oktober, i videoen herunder.