NASA finder is på dværgplaneten Ceres

Annonce:

Dværgplaneten Ceres rummer store mængder is på sin overflade, skriver den amerikanske rumorganisation NASA i en pressemeddelelse.

Det er astronauter fra NASA’s rumfartøj Dawn, der har fundet beviser for en teori, de længe har haft:

»Studierne understøtter idéen om, at is adskilte sig fra klippe tidligt i Ceres’ historie, hvilket skabte et islag, og at isen er forblevet tæt på overfladen gennem Solsystemets historie,« siger Carol Raymond, der er viceansvarlig for Dawn-missionen, ifølge NASA.

LÆS OGSÅ: NASA finder enormt isdepot på Mars

Opdagelsen er vigtig, fordi flydende vand er en forudsætning for liv.

»Ved at finde objekter, som i en fjern fortid var meget vandholdige, får vi nye spor om, hvor liv måske har eksisteret tidligt i Solsystemets historie,« tilføjer Raymond.

Dværgplaneten Ceres er det største objekt i asteroidebæltet mellem Mars og Jupiter. Det er en kold, mørk og kraterfyldt asteroide.

Annonce:

Det ene af de to nye NASA-studier har fokuseret på isen i nogle af disse mørke kratere, de såkaldte ‘cold traps’, som ligger i permanent skygge. Med temperaturer ned til under -160 grader celsius kan is eksistere her i milliarder af år uden at fordampe, og i ét af de 10 undersøgte kratre fandt man netop is.

LÆS OGSÅ: NASA-forskere: Vi har fundet flydende vand i rummet

»Isen kan være kommet fra Ceres’ isrige jordskorpe eller fra rummet,« siger medforfatter Norbert Schorghofer fra University of Hawaii.

Is findes langtfra kun i dværgplanetens mørke, kolde kratre, men også på asteroidens overflade, som i øvrigt er rig på hydrogen.

LÆS OGSÅ: Tag på flyvetur over dværgplaneten Ceres

»Isen på Ceres findes ikke eksklusivt i nogle få kratre. Den er overalt,« udtaler NASA-forsker Thomas Prettyman i pressemeddelelsen.

»Opdagelserne styrker troen på, at der findes is tæt på overfladen på andre objekter i asteroidebæltet.«

Annonce:

LÆS OGSÅ: Uforklarlige fænomener på dværgplaneten Ceres

jo

\ Video

Video, video, video!

Foretrækker du at se historierne udfolde sig i levende billeder? Så tjek vores seneste videoer, eller følg Videnskab.dk på YouTube.

Find flere videoer

\ Podcast

På med hørebøfferne!

Luk øjnene, og lad forskernes viden strømme ind ad øregangen. Her finder du Videnskab.dk's seneste podcasts.

Lyt til flere podcasts