Den amerikanske fotograf og selvproklamerede ‘Aurora Hunter’ (nordlys-jæger), Todd Salat, fik mere end nordlys på kamerarullen, da han for nylig tog et billede af nattehimlen over Alaska.
En mystisk, lyseblå spiral svævede hen over hovedet på ham, mens den kun voksede sig større og større på den arktiske himmel, der samtidig var spækket med smukt nordlys.
Selvom det virker som et mystisk, meteorologisk fænomen, skyldes det faktisk noget helt andet. Et par timer før det fandt sted, lettede en Falcon 9-raket nemlig fra Californias Vandenberg Space Force Base.
Raketten, der tilhører SpaceX, blev opsendt i forbindelse med deres såkaldte Transporter-7-mission, der går ud på at sende satellitter i kredsløb om Jorden.
Blandt de mange satellitter, der blev sendt i kredsløb i weekenden, var faktisk også en, som danske studerende har bygget. Det har Videnskab.dk skrevet en artikel om, som du kan læse her.
Når Falcon 9-raketter har udført deres mission, ændrer de kurs mod Jorden igen, hvor de lander, så de kan genbruges til fremtidige missioner.
Mens det sker, bliver overskydende brændstof sendt ud i atmosfæren, og i den findes vand, som fryser og bliver til små, lysreflekterende krystaller.
Det er netop det, som Todd Salats kamera fangede på nattehimlen, og som du kan se i en video herunder.
Videoen er en timelapse af nattehimlen lørdag nat i Alaska. Omkring 1 minut og 28 sekunder inde i videoen kan man se spiralen flyve over himlen.
Fænomenet er dog ikke så unikt, som man måske i første omgang skulle tro.
Spiraler, som den fra videoen, er blevet observeret i årevis, og med et generelt stigende antal raketopsendelser og udsigten til kommercielle rumrejser, bliver det formentlig kun et mere og mere almindeligt syn.

jso