Nytårsaften kan vi opleve en partiel måneformørkelse, hvor en del af fuldmånen kommer ind i Jordens kerneskygge.
Den delvise (partielle) del af formørkelsen starter kl. 19:52 dansk normaltid. Når formørkelsen topper kl. 20:23 vil Månen stå højt over horisonten i østlig retning.
Den partielle del af formørkelsen slutter 20:52, men først kl. 22:28 vil Månen være gledet helt ud af Jordens halvskygge.
I 2010 kan vi herhjemme kun se en lille bid af en måneformørkelse og i 2011 kan vi to gange se dele af en total måneformørkelse. Først d. 28. september 2015 kan vi igen opleve en total formørkelse fra ende til anden – hvis altså vejret tillader!
To fuldmåner i samme måned
Fra den ene fuldmåne til den næste går der godt 29 døgn. Da de fleste af årets måneder har 30 eller 31 dage er der således mulighed for, at to fuldmåner falder i den samme måned.
Når Månen i aften er fuld, er der netop tale om en sådan dobbelt fuldmåne, da vi også d. 2. december havde fuldmåne. To fuldmåner i samme måned sker i gennemsnit med 2,5 års mellemrum og er således ikke et meget sjældent fænomen. Seneste dobbeltfuldmåne indtraf i juni 2007 og næste gang det sker, er i august 2012.
Det er dog ikke altid, at der går flere år mellem måneder med dobbelt fuldmåne. I 1999 var der således fuldmåne to gange i både januar og marts.
Lavet i samarbejde med Tycho Brahe Planetarium