Optagelser lavet med rumteleskopet Hubble har afsløret unge stjerner, der med høj hastighed pløjer sig gennem områder i vores galakse, Mælkevejen, hvor gassen mellem stjernerne (den interstellare gas) er forholdsvis tæt.
Stjernernes bevægelse gennem gassen og den konstante partikelstrøm fra stjernerne (den såkaldte stjernevind) skaber chokbølger og kølvandsstriber af glødende gas. Det giver de hurtige stjerner et kometagtigt udseende. Forskerne vurderer, at stjernerne bevæger sig med en hastighed på mere end 180.000 km/t i forhold til den interstellare gas, hvilket er ca. fem gange hurtigere end for typiske unge stjerner. Forskerne formoder, at stjernerne har en høj hastighed, fordi de er blevet slynget væk fra deres fødesteder med stor kraft. Stjernerne er formentlig blevet født i samlinger af stjerner – såkaldte stjernehobe. På et tidspunkt er de imidlertid blevet udstødt og det kan ifølge astronomerne være foregået enten som følge af en stjerneeksplosion – en supernova – eller som konsekvens af et sammenstød mellem stjerner i hoben. Det er ikke første gang astronomerne finder udstødte stjerner, men de nyopdagede stjerner er lettere end de, der hidtil er blevet set. De stjerner, der er blevet afsløret af Hubble, er muligvis mere almindelige end de tunge hurtigløbere, da en let stjerne ikke kræver en så stor påvirkning for at blive smidt ud hjemmefra som en tung stjerne.
Det er imidlertid ikke en nem opgave at finde flere af disse udstødte stjerner, da det som udgangspunkt ikke er muligt at sige, hvor de befinder sig. Stjerner af denne type vil derfor typisk blive opdaget ved et tilfælde, mens forskerne er i gang med andre undersøgelser. Det var også tilfældet med den aktuelle fangst af hurtigløbere.
Lavet i samarbejde med Tycho Brahe Planetarium