Galaksehobe er samlinger af universets store stjernesystemer, galakserne. Hobene er normalt indhyllede i en tynd, men uhyre varm gas, der udsender energirig røntgenstråling.
Ved at gennemføre observationer med både jord- og rumbaserede teleskoper har astronomer studeret en galaksehob, der har katalognavnet JKCS041. Det har vist sig, at hoben er den fjerneste galaksehob, der til dato er blevet fundet.
Det har vist sig, at JKCS041 ligger ca. 10,2 milliarder lysår fra Jorden. Vi ser altså hoben som den så ud for 10,2 milliarder år siden, hvor universet kun havde omkring en fjerdedel af sin nuværende alder på ca. 13,7 mia. år.
Billedet her er en kombination af optagelser lavet i infrarødt og synligt lys med teleskoper på Jorden samt røntgenobservationer lavet med NASA’s Chandra-satellit. Røntgenstrålingen fra den varme gas, der indhyller hoben, er markeret med blåt. Hobens galakser ses som små hvide pletter inde i det blå område.
Fordi lyset fra JKCS041 har været så lang tid undervejs, er observationerne af den fjerne hob altså et kik langt tilbage i tiden. Ved at studere denne og andre fjerne galaksehobe og sammenligne med hobe, der ligger tættere på, kan forskerne lære mere om udviklingen af de enorme galaksesamlinger.
Lavet i samarbejde med Tycho Brahe Planetarium