Gigantisk hvid sky svæver over Mars i disse dage: Se den her

Annonce:

En lang, hvid sky strækker sig 1.500 kilometer vest for den døde vulkan Arsia Mons på Mars.

Skyen blev allerede opdaget 13. september i år af Det Europæiske Rumagentur (ESA), skriver rumagenturet i en pressemeddelelse.

Den lange hvide sky, der svæver over Arsia Mons-vulkanen, kan ses tydeligt på billedet her. Det måler cirka 1500 km. (Foto: ESA)

Selvom skyen svæver lige over vulkanen, har den ikke noget med vulkansk aktivitet at gøre. Der har ikke været vulkansk aktivitet på Mars i millioner af år.

Skyen er en såkaldt orografisk sky, der består af store mængder vand og er kendt for at svæve meget højt, da de typisk svæver over bjergkæder.

Orografiske skyer er et temmeligt normalt syn nær Mars’ ækvator, hvor Arsia Mons og flere andre vulkaner findes.

Man har tidligere observeret fænomenet i 2009, 2012 og 2015. Det vilde ved den nye sky er, at den er så stor, at den kan observeres på et teleskop.

Annonce:

Skyens form og størrelse styres af, hvor meget støv der er i atmosfæren. Derfor håber ESA også, at skyen kan gøre dem klogere på, hvordan støvet i atmosfæren mere præcist påvirker skyformationer på Mars.

ESA har fulgt skyen tæt og fotograferet den hundredvis af gange de seneste uger. Du kan følge skyens liv tæt på Flickr, hvor ESA dagligt lægger billeder op.

Sådan så skyen ud ud 21. september – 8 dage efter man opdagede den. (Foto: ESA)

fghs

\ Video

Video, video, video!

Foretrækker du at se historierne udfolde sig i levende billeder? Så tjek vores seneste videoer, eller følg Videnskab.dk på YouTube.

Find flere videoer

\ Podcast

På med hørebøfferne!

Luk øjnene, og lad forskernes viden strømme ind ad øregangen. Her finder du Videnskab.dk's seneste podcasts.

Lyt til flere podcasts