Om forfatteren

Michael J.D. Linden-Vørnle

Tycho Brahe Planetarium

Galakse minder om en kasse

Rumteleskopet Hubble har set nærmere på en galakse, hvis indre dele har et usædvanligt, nærmest kasseformet udseende.

Med sit store øje af glas har Rumteleskopet Hubble lavet et smukt portræt af spiralgalaksen NGC 4710, der ses direkte ind fra kanten. Billedet fra NASA og ESA.

NGC 4710 ligger ca. 60 mio. lysår fra Jorden i retning mod det nordlige stjernebillede Coma Berenices (Berenices Lokker). Galaksen tilhører Virgohoben, der er den nærmeste store samling af galakser - en såkaldt galaksehob.

Hubbles billede viser, at de inderste dele af galaksen - den såkaldte bule - nærmest ligner et stort X. Det giver bulen et kasseagtigt udseende.

Formen skyldes, at stjernerne i NGC 4710's bule bevæger sig op og ned i forhold til galaksens skive af stjerner, gas og støv. Denne effekt ses ofte i spiralgalakser med små buler og åbne spiral-arme, men er mindre hyppig blandt spiralgalakser som NGC 4710, der har tæt snoede spiral-arme og en mere udtalt bule.

Bulernes udvikling

Billedet af NGC 4710 er optaget som del af en undersøgelse, der netop sigter på at lære mere om, hvordan galaksernes buler dannes og udvikler sig.

Ifølge forskerne kan spiralgalaksernes buler være dannet på to grundlæggende forskellige måder. Den første mulighed er, at de er blevet dannet i det tidlige univers ved en hurtig proces og først senere er galaksernes skiver med spiral-arme kommet til. Den anden mulighed er, at bulerne er dannet efter skiverne ved en langsom opsamling af materiale.

Forskerne undersøger spiralgalakserne for at finde ud af, hvor mange kugleformede stjernehobe (kuglehobe) de har.

Kugleformede stjernehobe indeholder typisk hundredetusinder af stjerner og forskerne mener, at udviklingen af disse hobe har relation til dannelsen af galaksernes buler. For NGC 4710's vedkommende ses kun få kuglehobe sammen med galaksens kasseagtige bule.

Ifølge forskerne er det et tegn på, at bulen primært er blevet dannet ved en forholdsvis langsom proces.

Lavet i samarbejde med Tycho Brahe Planetarium

Annonce:

\ Video

Video, video, video!

Foretrækker du at se historierne udfolde sig i levende billeder? Så tjek vores seneste videoer, eller følg Videnskab.dk på YouTube.

Find flere videoer

\ Podcast

På med hørebøfferne!

Luk øjnene, og lad forskernes viden strømme ind ad øregangen. Her finder du Videnskab.dk's seneste podcasts.

Lyt til flere podcasts