Forskere med vild hypotese: Supernovaer medvirkede til, at vi begyndte at gå oprejst

Annonce:

Kan en serie af supernovaer for 2,6 millioner år siden i en afstand af 123 lysår fra Jorden have haft betydning for, at vi i dag går på to ben?

Det lyder som en lidt langt ude teori, men det er ikke desto mindre en hypotese, som et hold af amerikanske astronomer fra University of Kansas, USA, netop har fremført, skriver Live Science.

LÆS OGSÅ: Derfor begyndte vores forfædre at gå oprejst

Astronomerne har fundet spor af en isotop fra jern, kaldet iron-60, i Jordens skorpe. Den radioaktive isotop stammer fra stjerner, der ved at dø ud, og derfor mener forskerne, at iron-60 må være kommet til Jorden fra vores kosmiske nabolag for millioner af år siden.

Tidligere studier har påvist, at spor fra iron-60 på Jorden stammer fra 8 millioner år gamle supernovaer.

Eksplosionerne nåede et højdepunkt for omtrent 2,6 millioner år siden under en serie af supernovaer. Det var nogenlunde samme tidspunkt, hvor den pleistocæne epoke begyndte.

Den pleistocæne epoke er blandt andet kendetegnet ved, at meget skov blev afløst af græssletter og savanner.

Annonce:

LÆS OGSÅ: Hvor er beviserne for evolution?

På baggrund af denne viden, lyder forskernes hypotese i studiet, der er publiceret i The Journal of Geology, sådan her:

Serien af supernovaer har været så voldsom, at den er nået igennem troposfæren, har ioniseret Jordens atmosfære og dermed påvirket klimaet og vejret på planeten dramatisk.

Det har blandt andet ledt til mange flere lynnedslag, der har været skyld i en stigning af skovbrande.

Mindre skov og mere slette har tvunget vores biologiske forfædre til at svinge sig mindre i træerne og i stedet gå oprejst på to ben.

Sådan kan supernovaerne altså have skubbet til vores evolutionære udvikling ifølge forskerne bag. Selvom der naturligvis også er mange andre faktorer, der har fået os til at gå på to ben.

LÆS OGSÅ: De fleste tror på evolutionsteorien

Annonce:

Forskernes konklusion skal dog tages med visse forbehold ifølge lektor i palæoantropologi ved The City University of New York William Harcourt-Smith, der ikke har været involveret i studiet.

Han fortæller nemlig ifølge Live Science, at menneskeaben allerede begyndte at gå oprejst for 7 millioner år siden, og at den fulde overgang til bipedalisme, som det at gå på to ben hedder, allerede var godt undervejs for 4,4 millioner år siden.

LÆS OGSÅ: Forskere: Evolution kan forudsiges

LÆS OGSÅ: Nye beviser: Så kompleks er evolutionen

fghs

\ Fra arkivet

Det bedste fra arkivet

Gå på opdagelse i mere end 35.000 artikler.

Søg i arkivet

\ Video

Video, video, video!

Foretrækker du at se historierne udfolde sig i levende billeder? Så tjek vores seneste videoer, eller følg Videnskab.dk på YouTube.

Find flere videoer

\ Podcast

På med hørebøfferne!

Luk øjnene, og lad forskernes viden strømme ind ad øregangen. Her finder du Videnskab.dk's seneste podcasts.

Lyt til flere podcasts