De fleste tror på evolutionsteorien
En spørgeskemaundersøgelse i ti lande viser, at de fleste personer accepterer Charles Darwins evolutionsteori. Russere, amerikanere og egyptere er blandt de mest skeptiske.

En statue af Charles Robert Darwin uden for hans tidligere skole, som i dag er Shrewsbury Library i Shropshire i det vestlige England. (Illustrationsfoto: iStockphoto)

En statue af Charles Robert Darwin uden for hans tidligere skole, som i dag er Shrewsbury Library i Shropshire i det vestlige England. (Illustrationsfoto: iStockphoto)

Spørgeskemaundersøgelsen er blevet foretaget af selskabet Ipsos MORI på bestilling af kulturorganisationen British Council.

Over ti tusinde voksne deltog i undersøgelsen, som er en del af British Councils 'Darwin Now'-projekt, som markerer, at det i år er 150 år siden, Darwins hovedværk 'Arternes Oprindelse' første gang blev udgivet.

Resultaterne blev præsenteret for nylig på World Conference of Science Journalists i London.

Gud og evolution samtidig

De allerfleste af de adspurgte har hørt om Charles Darwin og ved lidt om hans teori. Ikke overraskende var tallet højest i Darwins hjemland, Storbritannien, hvor 71 procent både havde hørt om manden og om hans teori. I alt svarede over 70 procent af de adspurgte i de ti lande, at de havde hørt om den britiske naturforsker.

I Egypten svarede 62 procent til gengæld, at de aldrig havde hørt om hverken Darwin eller evolutionsteorien. I Sydafrika var tallet 73 procent.

De allerfleste af de adspurgte var enige i, at det går an at tro på en gud og samtidig mene, at livet på jorden, os mennesker inkluderet, har udviklet sig over tid ved naturlig udvælgelse. Inderne var mest enige (85 procent), mens kun 39 procent var enige i dette udsagn i Kina.

Skeptiske amerikanere og russere

Undersøgelsen viser, at mange mener, det går an både at tro på teorien om evolution ved naturlig udvælgelse og en gud samtidig. (Foto: Colourbox.)

I seks af ti lande svarede over halvdelen af dem, som havde hørt om Darwin og hans teori, at der findes tilstrækkelige videnskabelige beviser for at støtte evolutionsteorien.

Under halvdelen af dem som havde hørt om Darwin i Sydafrika, Rusland, USA og Egypten syntes, at der fandtes tilstrækkeligt med beviser.

Undersøgelsen viser også, at folk i USA, Sydafrika og Indien har størst chance for at tro, at livet på jorden blev skabt af en gud, og at livet altid har eksisteret i sin nuværende form.

Halvdelen af de adspurgte egyptere mente, at livet på jorden udviklede sig over tid, men at udviklingen blev styret af en gud.

Bred enighed

»Den internationale Darwin-undersøgelse kommer med nogle ganske interessante resultater, især fordi den har data med fra lande, som vi ikke har kigget på tidligere,« siger lederen af 'Darwin Now'-projektet, professor Fern Elsdon-Baker, i en pressemeddelelse.

»Det mest opmuntrende aspekt ved undersøgelsen er, at selvom der findes mange forskellige syn på Darwins evolutionsteori, så ser der ud til at være bred enighed omkring det, at videnskab og religion ikke behøver at være i konflikt,« tilføjer han.

© forskning.no. Oversat af Johnny Oreskov

Nyhed: Lyt til artikler

Du kan nu lytte til udvalgte artikler herunder. Du kan også lytte til de oplæste artikler i din podcast-app, hvor du finder dem under navnet 'Videnskab.dk - Lyt til artikler'.

Ugens videnskabsbillede

Se flere forskningsfotos på vores Instagram-profil, og læs om de nedenstående prisvindende billeder af stjernetåger og stjernefabrikker her.

Ny video fra Tjek

Tjek er en YouTube-kanal om videnskab henvendt til unge.

Indholdet på kanalen bliver produceret af Videnskab.dk's videojournalister med samme journalistiske arbejdsgange, som bliver anvendt på Videnskab.dk.

Hej! Vi vil gerne fortælle dig lidt om os selv

Nu hvor du er nået helt herned på vores hjemmeside, er det vist på tide, at vi introducerer os.

Vi hedder Videnskab.dk, kom til verden i 2008 og er siden vokset til at blive Danmarks største videnskabsmedie med omkring en million brugere om måneden.

Vores uafhængige redaktion leverer dagligt gratis forskningsnyheder og andet prisvindende indhold, der med solidt afsæt i videnskabens verden forsøger at give dig aha-oplevelser og væbne dig mod misinformation.

Vores journalister fortæller historier om både kultur, astronomi, sundhed, klima, filosofi og al anden god videnskab indimellem - i form af artikler, podcasts, YouTube-videoer og indhold på sociale medier.

Vi stiller meget høje krav til, hvordan vi finder og laver vores historier. Vi har lavet et manifest med gode råd til at finde troværdig information, og vi modtog i 2021 en fornem pris for vores guide til god, kritisk videnskabsjournalistik.

Vores redaktion gør en dyd ud af at få uafhængige forskere til at bedømme betydningen af nye studier, og alle interviewede forskere citat- og faktatjekker vores artikler før publicering.

Hvis du går rundt og undrer dig over stort eller småt, vil vi elske at høre fra dig og forsøge at give dig svar med forskernes hjælp. Send bare dit spørgsmål til vores brevkasse Spørg Videnskaben.

Vi håber, at du vil følge med i forskningens forunderlige opdagelser her på Videnskab.dk.

Få et af vores gratis nyhedsbreve sendt til din indbakke. Du kan også følge os på sociale medier: Facebook, Twitter, Instagram, YouTube eller LinkedIn.

Med venlig hilsen

Videnskab.dk