De fleste tror på evolutionsteorien
En spørgeskemaundersøgelse i ti lande viser, at de fleste personer accepterer Charles Darwins evolutionsteori. Russere, amerikanere og egyptere er blandt de mest skeptiske.

En statue af Charles Robert Darwin uden for hans tidligere skole, som i dag er Shrewsbury Library i Shropshire i det vestlige England. (Illustrationsfoto: iStockphoto)

En statue af Charles Robert Darwin uden for hans tidligere skole, som i dag er Shrewsbury Library i Shropshire i det vestlige England. (Illustrationsfoto: iStockphoto)

Spørgeskemaundersøgelsen er blevet foretaget af selskabet Ipsos MORI på bestilling af kulturorganisationen British Council.

Over ti tusinde voksne deltog i undersøgelsen, som er en del af British Councils 'Darwin Now'-projekt, som markerer, at det i år er 150 år siden, Darwins hovedværk 'Arternes Oprindelse' første gang blev udgivet.

Resultaterne blev præsenteret for nylig på World Conference of Science Journalists i London.

Gud og evolution samtidig

De allerfleste af de adspurgte har hørt om Charles Darwin og ved lidt om hans teori. Ikke overraskende var tallet højest i Darwins hjemland, Storbritannien, hvor 71 procent både havde hørt om manden og om hans teori. I alt svarede over 70 procent af de adspurgte i de ti lande, at de havde hørt om den britiske naturforsker.

I Egypten svarede 62 procent til gengæld, at de aldrig havde hørt om hverken Darwin eller evolutionsteorien. I Sydafrika var tallet 73 procent.

De allerfleste af de adspurgte var enige i, at det går an at tro på en gud og samtidig mene, at livet på jorden, os mennesker inkluderet, har udviklet sig over tid ved naturlig udvælgelse. Inderne var mest enige (85 procent), mens kun 39 procent var enige i dette udsagn i Kina.

Skeptiske amerikanere og russere

Undersøgelsen viser, at mange mener, det går an både at tro på teorien om evolution ved naturlig udvælgelse og en gud samtidig. (Foto: Colourbox.)

I seks af ti lande svarede over halvdelen af dem, som havde hørt om Darwin og hans teori, at der findes tilstrækkelige videnskabelige beviser for at støtte evolutionsteorien.

Under halvdelen af dem som havde hørt om Darwin i Sydafrika, Rusland, USA og Egypten syntes, at der fandtes tilstrækkeligt med beviser.

Undersøgelsen viser også, at folk i USA, Sydafrika og Indien har størst chance for at tro, at livet på jorden blev skabt af en gud, og at livet altid har eksisteret i sin nuværende form.

Halvdelen af de adspurgte egyptere mente, at livet på jorden udviklede sig over tid, men at udviklingen blev styret af en gud.

Bred enighed

»Den internationale Darwin-undersøgelse kommer med nogle ganske interessante resultater, især fordi den har data med fra lande, som vi ikke har kigget på tidligere,« siger lederen af 'Darwin Now'-projektet, professor Fern Elsdon-Baker, i en pressemeddelelse.

»Det mest opmuntrende aspekt ved undersøgelsen er, at selvom der findes mange forskellige syn på Darwins evolutionsteori, så ser der ud til at være bred enighed omkring det, at videnskab og religion ikke behøver at være i konflikt,« tilføjer han.

© forskning.no. Oversat af Johnny Oreskov

Videnskab.dk's julekalender - tryk på en julekugle

Fra alle os til alle jer klimanisser: Her er årets grønneste julekalender. Giv julekuglerne et dask for at åbne dagens låge. Du kan følge julekalenderen i Facebook-gruppen RED VERDEN.

Tryk på kuglerne for at åbne lågerne. Når du har åbnet en låge, kan du læse teksten ved at scrolle med musen eller swipe på mobilen.

... Eller følg os på Facebook, Twitter eller Instagram.

Videnskab.dk Podcast

Lyt til vores seneste podcast herunder eller via en podcast-app på din smartphone.


Se den nyeste video fra Tjek

Tjek er en YouTube-kanal om videnskab og sundhed henvendt til unge.

Indholdet på kanalen bliver produceret af Videnskab.dk's Center for Faglig Formidling med samme journalistiske arbejdsgange, som bliver anvendt på Videnskab.dk.