Danskledet teleskop-netværk udvider projektet med to teleskoper i Australien

Annonce:

Det danskledede projekt Stellar Observations Network Group (SONG) har siden 2012 arbejdet på at opbygge et netværk af teleskoper strategisk placeret rundt om på Jorden.

Det er et vigtigt projekt, da det gør det muligt at følge enkelte stjerner over lange tidsrum, på trods af skiftet mellem nat og dag.

Nu udvider SONG netværket med to teleskoper i Australien, skriver Aarhus Universitet i en pressemeddelelse.

Fem australske universiteter, University of Southern Queensland, University of Sydney, University of New South Wales, Monash University og Australian National University, er blevet partnere i SONG-projektet, og det betyder, at det tredje observatorium i netværket snart er en realitet.

Det nye observatorium kommer til at bestå af to mindre teleskoper, som hver har et hovedspejl med en diameter på 70 centimeter, og ét instrument, en såkaldt spektrograf, hvor lyset fra hvert teleskop samles.

Arbejdet med at bygge spektrografen foregår på Aarhus Universitet, og det forventes, at de første målinger i Australien kan foretages i slutningen af 2019.

Annonce:
»Vi er allerede gået i gang med at bygge den nye spektrograf i vores laboratorium på Aarhus Universitet,« fortæller videnskabelig leder på projektet og lektor på Aarhus Universitets Institut for Fysik og Kemi, Frank Grundahl, ifølge pressemeddelesen.

»Det er spændende igen at skulle udvikle et instrument, der kan levere målinger med den høje kvalitet, vi gerne vil have. Heldigvis kan vi bruge meget af den viden, vi har fået, fra det første teleskop på Tenerife,« tilføjer han.

SONG-projektet blev skudt i gang gennem et samarbejde mellem Aarhus Universitet, Københavns Universitet og Instituto de Astrofísica de Canarias om at bygge det første teleskop til SONG-netværket på Tenerife, som stod færdigt i 2014.

Senere tilsluttede National Astronomical Observatories of China sig projektet og gik i gang med at bygge det andet SONG-teleskop på det tibetanske plateau i Kina. Lokale forhold har dog forsinket færdiggørelsen af dette teleskop betydeligt.

Videnskab.dk har senest skrevet om SONG i 2017, da projektet kunne afsløre intime detaljer om stjernens alder, størrelse og indre opbygning.

fghs

\ Video

Video, video, video!

Foretrækker du at se historierne udfolde sig i levende billeder? Så tjek vores seneste videoer, eller følg Videnskab.dk på YouTube.

Find flere videoer

\ Podcast

På med hørebøfferne!

Luk øjnene, og lad forskernes viden strømme ind ad øregangen. Her finder du Videnskab.dk's seneste podcasts.

Lyt til flere podcasts