Det lyder umiddelbart ulogisk – at forberede sig på en tur i rummet ved at gå under jorden i en grotte på den italienske ferieø Sardinien.
Men der er en dybere mening med galskaben, forsikrer Andreas Mogensen, astronaut ved ESA, adjungeret lektor på DTU Space og én af ekspeditionens seks deltagere:
»Ligesom på ISS (Den Internationale Rumstation) mister man forbindelsen til Solen og sin døgnrytme, når man er isoleret under jorden, og mange af stresspåvirkningerne vil være lignende dem, man kan opleve i rummet. Hvis man analyserer situationen, minder det faktisk om et ophold på ISS,« siger Andreas Mogensen.
Underjordiske huler er tæt på rummet
Sammen med fem andre astronauter fra Canada, Japan, Rusland og USA skal han tilbringe seks dage under jorden i komplet mørke isoleret fra omverdenen. Her skal de seks astronauter udforske, kortlægge og undersøge de underjordiske huler og gennemføre et videnskabdeligt program, som inkluderer søgen efter liv – præcis, som man ville på en mission til en anden planet.
»Vi har et tæt program, vi skal igennem hver dag. Vi skal blandt andet samle forskellige biologiske prøver og prøve at finde ud af, hvordan grotten er skabt og hvilke former for liv, der lever dernede.«

»Nogle af instruktørerne har tidligere fundet nye livsformer i hulen – så det bliver utroligt spændende,« siger Andreas Mogensen.
Astronauter udsat for teambuilding
Ekspeditionen går under navnet ESA CAVES, og i vanlig rumstil er det en forkortelse: Cooperative Adventure for Valuing and Exercising human behaviour and performance Skills.
»Vores træning går normalt ud på at lære rumprocedurer, sikkerhedssystemer og computersystemer. Det her er imidlertid mest en teambuildingøvelse, hvor det handler om holdarbejde og at lære at arbejde effektivt under stressede situationer,« fortæller Andreas Mogensen.
De første forberedelser til ekspeditionen er gået med reb-øvelser og lære hinanden bedre at kende og tale om, hvilken kultur man medbringer, beretter Andreas Mogensen. Det er vigtigt at forstå hinansdens baggrund, når mennesker fra vidt forskellige kulturer er isoleret sammen under forhold med mange stresspåvirkninger, ligesom på rumstationen, pointerer han.
Vil lære fra erfarne astronauter
Halvdelen af astonauterne, der deltager i CAVES har været allerede været en tur i rummet, mens den anden halvdel endnu har deres tur til gode. Andreas Mogensen ser mest frem at lære en masse fra de mere erfarne astronauter og finde ud af, hvordan han reagerer, når han mister Solen og tidsfornemmelsen isoleret i en mørk grotte.

Andreas Mogensen færdiggjorde sin uddannelse som astronaut ved ESA i 2009 og blev dermed den første danske astronaut. Han har endnu sin første tur i rummet til gode, men er dog stadig fortrøstningsfuld:
»Min debut i rummet er ikke lige om hjørnet, men jeg håber at komme derop mellem 2016 og 2019 – højst sandsynligt med en seks måneders mission ombord på ISS,« slutter han.
Følg astronauterne:
Du kan følge astronauternes underjordiske ekspedition på Twitter, Flickr og YouTube.
Andreas Mogensen skriver også blogindlæg om oplevelsen hos ESA.
Videnskab.dk taler desuden med Andreas Mogensen, når han vender tilbage til civilisationen.