Video: Studerende bygger Aarhus' første satellit
En gruppe studerende fra Aarhus Universitet står bag en såkaldt nanosatellit, som skal sendes i kredsløb i 2018. Se med, når satelitten bliver samlet.
Nanosattelit GomSpace Aarhus universitet

Satelitten fylder kun 10x10x10 cm. Her er en lignende nanosatellit fra det danske firma GomSpace. (Foto: GomSpace)

Satelitten fylder kun 10x10x10 cm. Her er en lignende nanosatellit fra det danske firma GomSpace. (Foto: GomSpace)

En drøm er gået i opfyldelse for en gruppe studerende fra Aarhus Universitet. I onsdags blev de færdige med at bygge Aarhus' første satellit.

Når satellitten Delphini-1 er blevet grundigt testet, skal den fragtes til Houston, Texas. Herfra skal den i kredsløb om Jorden via Den Internationale Rumstation (ISS).

Delphini-1 er blandt andet udstyret med et kamera til observationer af både Jorden og rummet. Den har også telekommunikationsudstyr, så den kan sende sit indsamlede materiale tilbage til ’Ground Control’ i Aarhus.

I videoen herunder kan du se, hvordan det så ud, da den nye satellit blev bygget, og antennen til at styre og kommunikere med satellitten blev sat op.

Satelitten Delphini 1 bliver samlet i et renrum for at undgå statisk elektricitet, skidt og støv, som kan beskadige de skrøbelige komponenter. (Video: Aarhus Universitet)

Det er ikke størrelsen, men...

Delphini-1 er en såkaldt ’CubeSat’ eller nanosatellit.

Den lille sag måler sølle 10x10x10 cm og har en vægt på godt 1 kg.

Ifølge en pressemeddelelse fra Aarhus Universitet er tonstunge satellitter ikke altid nødvendige for at opnå de resultater, forskerne er ude efter.

Nanosatellitter er ikke bare små. De er også billige og forholdsvist nemme at bygge. På den måde kommer rummet inden for rækkevidde både for forskere og studerende. 

Rumprogram sætter Aarhus på verdenskortet

Den nye satellit er en del af Aarhus Universitets nye rumprogram, der blev søsat tidligere i 2017.

Programmets vigtigste mission er at undersøge, hvordan de små og billige nanosatelitter kan anvendes til at foretage videnskabelige undersøgelser.

»Nano-satellitter giver nye muligheder for undervisning og forskning herhjemme,« siger professor Hans Kjeldsen i pressemeddelelsen fra Aarhus Universitet.

Han er videnskabelig leder af missionen og tilknyttet universitetets Stellar Astrophysics Centre.

»Denne type teknologi vil gøre det mere tilgængeligt for studerende at arbejde med teknologien og planlægningen af missioner som denne. Allerede med den første mission her vil vi hente data ned om både Jorden og universet,« forsætter professoren.

Delphini-1 er blevet til i samarbejde med det danske selskab GomSpace, der specialiserer i nanosatelitter af netop Delphini's type.

Videnskab.dk Podcast

Lyt til vores seneste podcast herunder eller via en podcast-app på din smartphone.

Danske corona-tal

Videnskab.dk går i dybden med den seneste corona-forskning. Læs vores artikler i temaet her.

Hver dag opdaterer vi også de seneste tal.

Dyk ned i grafer om udviklingen i antal smittede, indlagte og døde i Danmark og alle andre lande.

Ny video fra Tjek

Tjek er en YouTube-kanal om videnskab, klima og sundhed henvendt til unge.

Indholdet på kanalen bliver produceret af Videnskab.dk's Center for Faglig Formidling med samme journalistiske arbejdsgange, som bliver anvendt på Videnskab.dk.


Ugens videnskabsbillede

Se flere forskningsfotos på Instagram, og læs her om, hvordan forskerne tog billedet af atomerme.


Det sker