Video: Studerende bygger Aarhus' første satellit
En gruppe studerende fra Aarhus Universitet står bag en såkaldt nanosatellit, som skal sendes i kredsløb i 2018. Se med, når satelitten bliver samlet.
Nanosattelit GomSpace Aarhus universitet

Satelitten fylder kun 10x10x10 cm. Her er en lignende nanosatellit fra det danske firma GomSpace. (Foto: GomSpace)

En drøm gik i opfyldelse for en gruppe studerende fra Aarhus Universitet, da de i onsdags blev færdige med at bygge satellitten Delphini-1.

Når satellitten er blevet grundigt testet i 2018, skal den fragtes til Houston og sendes i kredsløb om Jorden via Den Internationale Rumstation ISS.

Delphini-1 er blandt andet udstyret med et kamera til observationer af både rummet og Jorden og telekommunikationsudstyr, som skal sende det indsamlede materiale tilbage til ’Ground Control’ i Aarhus.

I videoen herunder kan du se, hvordan det så ud, da den nye satellit blev bygget, og antennen, der skal bruges til at styre og kommunikere med satellitten, blev samlet.

Satelitten Delphini 1 bliver samlet i et renrum for at undgå statisk elektricitet, skidt og støv, som kan beskadige de skrøbelige komponenter. (Video: Aarhus Universitet)

Det er ikke størrelsen, men...

Delphini-1 er en såkaldt ’CubeSat’ eller nanosatellit.

Den lille sag måler kun 10x10x10 cm og har en vægt på godt 1 kg.

I en pressemeddelelse fra Aarhus Universitet hæfter man sig ved, at tonstunge satellitter i mange tilfælde ikke er nødvendige for at opnå de resultater, som forskerne er ude efter.

Udover at være små er nanosatellitter billige og forholdsvist nemme at bygge. På den måde kommer rummet inden for rækkevidde for både forskere og studerende. 

Rumprogram sætter Aarhus på verdenskortet

Den nye satellit er en del af Aarhus Universitets nye rumprogram, som blev søsat tidligere i 2017.

Programmets vigtigste mission er at undersøge, hvordan de små og billige nanosatelitter kan anvendes til at foretage videnskabelige undersøgelser.

»Nano-satellitter giver nye muligheder for undervisning og forskning herhjemme,« siger professor Hans Kjeldsen i pressemeddelelsen fra Aarhus Universitet.

Han er videnskabelig leder af missionen og tilknyttet Stellar Astrophysics Centre ved universitet.

»Denne type teknologi vil gøre det mere tilgængeligt for studerende at arbejde med teknologien og planlægningen af missioner som denne. Allerede med den første mission her vil vi hente data ned om både Jorden og universet,« forsætter han.

Delphini-1 er blevet til i samarbejde med det danske selskab GomSpace, der er specialiseret i nanosatelitter af denne type.