Forskere har i et forsøg konstrueret genetisk-manipulerede mus med kunstige menneskekromosomer i alle celler i deres krop, skriver The Independent.
Forsøget er en del af en række studier, der skal demostrere, at det kan være muligt at behandle genetiske sygdomme med en radikal ny form for genterapi.
I et af de upublicerede studier lykkedes det forskerne at konstruere kunstige menneskekromosomer i laboratoriet fra kemiske byggesten frem for at tage dele fra et eksisterende kromosom.
Resultatet demonstrerer den voksende udvikling i teknologien bag det forholdsvis nye forskningsområde: syntetisk biologi, og resultatet kommer også netop som den britiske regering offentliggør, at de vil investere ti millioner pund (86 mio. kroner) i Storbritannien.
Et af de planlagte projekter er at konstruere alle de 16 individuelle kromosomer, som indgår i gærsvampen. Det vil blive den første syntetisk skabte organisme med et komplet genom.
En syntetisk gær med menneskeskabte kromosomer forventes at kunne bruges som en platform til at skabe mange nye former for biologiske materialer. Det kunne for eksempel være antibiotika eller vacciner, mens menneskekromosomer kan anvendes til at indføre raske kopigener ind i syge organer eller væv på mennesker med genetisk sygdom, siger forskerne.
LÆS OGSÅ på Videnskab.dk:
Fra syntetisk liv til levende teknologi