KORT NYT FRA UDLANDET:
For 7.700 år siden var lys hud og blå øjne allerede udbredte her i Skandinavien, mens de gener, der koder for den lyse hud, endnu ikke var kommet til Central- og Sydeuropa. Så kom de første landbrugsfolk fra Nærøsten til Europa. De bar på et gen, der koder for lys hud, og i løbet af kort tid begyndte central- og sydeuropæere også at få lysere hud.
Det er nogle af resultaterne af et nyt studie, præsenteret ved den store konference i USA American Association of Physical Anthropologists, skriver Sciencemag.org.
Forskerholdet bag studiet fra Harvard University sammenlignede fossilt DNA fra i alt 83 mennesker fra forskellige arkæologiske udgravninger spredt ud over Europa med DNA fra nulevende mennesker. På den måde kunne de se, hvornår bestemte gener kom til Europa og hvor hurtigt de slog igennem i de forskellige steder i Europa.
Og mønstret var klart: Lys hud slog overraskende hurtig igennem sammen med gener, der koder for for eksempel højde og laktosetolerance. Det er altså i løbet af de sidste kun omkring 8000 år, at vi i Europa blev lysere, højere og begyndte at kunne tåle mælk.
»Resultaterne er spændende, fordi de viser, hvordan evolutionen af menneskeracen er sket for ganske nyligt,« vurderer professor i palæontologisk antropologi Nina Jablonski fra Pennsylvania State University til Sciencemag.org.
Læs også:
Ny forskning sår tvivl om teorien om mørk og lys hud
Stort DNA-studie: Vikingerne fik næsten ingen børn i Storbritannien
Ovenstående er udvalgt og resumeret af Videnskab.dk, men redaktionen har ikke udført selvstændig research. Gå til den oprindelige kilde for flere detaljer.
il