En splint af Kristi Kors ligger muligvis stadig gemt inde i et relikviekors af sølv, som i sidste uge dukkede op i en ny sølvskat fundet af en amatørarkæolog nær Østermarie på Bornholm. Det skriver Bornholms Museum i en pressemeddelelse. Skatten blev oprindelig gravet ned ved foden af en klippe. Dateringen af mønter i skatten viser, at det skete engang i anden halvdel at 1100-tallet måske i forbindelse med vendernes hærgen på Bornholm.
Relikviekorset er 9 centimeter langt. Det vejer 240 gram og er forsynet med en sølvkæde komplet med sølvperler og et kædelukke formet som dyrehoveder.
Korset imponerer ikke kun arkæologerne på Bornholms Museum. Seniorforsker Poul Grinder Hansen på Nationalmuseets afdeling for Middelalder og Renæssance siger, at han ikke kender til, at der er fundet andre kors i samme stil og udformning i Danmark.
»Det er et enestående relikviekors fremstillet et sted i det Byzantiske Rige eller i Kiev i Ukraine sidst i 1000-tallet eller i begyndelsen af 1100-tallet,« vurderer Poul Grinder Hansen ud fra de billeder han har set.
Læs også: Jesus var på eventyr i Indien