KORT NYT FRA UDLANDET:
Hvis du synes, at vindstød på 10 sekundmeter er rigeligt, så skal du holde dig langt væk fra exoplaneten HD 189733b. Her melder vejrudsigten ifølge et studie om vind på omkring 2.400 sekundmeter, hvilket er over syv gange lydens hastighed, skriver popularmechanics.com.
Til det nye studie har forskerne har brugt en teknik, der normalt bruges til at afgøre stjerner og planeteres afstand til Jorden. Planeten HD 189733b ligger 63 lysår borte.
»Vi er enormt glade for at have fundet en måde at kortlægge vejrsystemer på fjerne planeter,« siger Peter Wheatley, der er medforfatter til studiet og fra University of Warwick i England.
Studiet er publiceret i tidsskriftet Astrophysical Letters.
Normalt udnytter forskerne Doppler-effekten, når de vil finde ud af, hvor langt væk for eksempel en stjerne ligger fra Jorden.
Doppler-effekten beskriver ændringer i bølgelængde og frekvens af bølger, når de kommer til eller fra et objekt, der er i bevægelse.
Når forskerne tager højde for Doppler-effektens indflydelse på stjerners lys, vil lyset have en mere rødlig nuance, hvis stjernen og Jorden er på vej væk fra hinanden. Omvendt vil lyset blive mere blåt, hvis stjernen og Jorden er på vej imod hinanden.
»Når dele af HD 189733b’s atmosfære bevæger sig imod eller væk fra Jorden, vil Doppler-effekten ændre bølgelængden af denne detalje,« fortæller studiets hovedforfatter, Tom Louden, fra University of Warwick.
Når forskerne medregner hastigheden på planetens rotation, kan de dermed måle atmosfærens relative hastighed, hvilket er lig med vindhastigheden på planeten.
»Efterhånden som vi videreudvikler denne teknik, vil vi være i stand til at studere vindstrømmene i stigende detaljegrad og lave vejrkort af mindre planeter. Ultimativt vil denne teknik tillade os at kortlægge vejrsystemer på Jord-lignende planeter,« fortæller Peter Wheatley.

Læs også:
Tyfoner, cykloner, orkaner… Hvad er forskellen?
Universets rekorder: Højest, dybest, koldest, fjernest
Ovenstående er udvalgt og resumeret af Videnskab.dk, men redaktionen har ikke udført selvstændig research. Gå til den oprindelige kilde for flere detaljer.
on