Universets rekorder: Højest, dybest, koldest, fjernest
Mens bjergbestigere nøjes med små bakker som Mount Everest, kan du her møde en gedigen udfordring: Universets højeste bjerg. Tag med på en lille tur rundt om en række af universets ekstremer.

Illustrationen af Mars-bjerget Olympus Mons (øverst) i samme skala som hele rækken af vulkanøer ved Hawaii (nederst) giver et indtryk af kolossen i rummet, der måler 550 km i diameter. (Illustrationen: USGS)

Illustrationen af Mars-bjerget Olympus Mons (øverst) i samme skala som hele rækken af vulkanøer ved Hawaii (nederst) giver et indtryk af kolossen i rummet, der måler 550 km i diameter. (Illustrationen: USGS)

 

Nogle gange kan det være rart bare at få proppet hovedet med sjove facts uden alt for mange dikkedarer. Det får du chancen for her - så hold godt fast og hop ud i denne oversigt over universets vildeste rekorder!

Det højeste bjerg i universet

Det højeste bjerg vi kender i universet troner 27 kilometer op i himlen over Mars. Olympus Mons dækker så enormt et areal, at man ikke kan se bjergets begyndelse, fordi planetens krumning skjuler det bag horisontlinjen.

Den første, der fik nys om bjerget størrelse, var den italienske astronom Giovanni Schiaparelli, der studerede planeten mellem 1877-1888. Han bemærkede, at bjergets tinde var synlig under de mange støvstorme på planeten.

I 1971 blev rumsonden Mariner 9 det første menneskeskabte objekt i omløb om en anden planet. Sonden ankom til planeten under en støvstorm og kunne i første omgang, som Schiaparelli, kun registrere planetens højeste tinder. Bjerget er i virkeligheden en vulkan.

På Jorden arbejder vi med noget lavere højder. Hvis man måler fra havets overflade, er Mount Everest med sine 8.848 meter Jordens højeste bjerg, men målt fra fast grund rejser gigantvulkanen Mauna Kea på Hawaii sig med 10.203 fra Stillehavets bund. Godt 4.000 meter over havets overflade.

Det stejleste bjerg på Jorden

På sælsomme Baffin Island i det Arktiske Ishav rejser Baffin-bjergkæden sig majestætisk med tinder, opkaldt efter de stærke og brutale nordiske guder.

Blandt bjergene er det stejleste i verden. Hvis man falder fra tinden, ryger man 1.250 meter lodret ned. Bjergets hældning er på 105 grader. Verdensrekorden for længste rappel blev sat på bjerget i 2006. Det succesfulde forsøg kostede et medlem af holdet livet, da han fik problemer med sit udstyr og styrede lodret ned.

Den hårdeste vind

Stormen, der raserede Danmark i december 1999, er stadig legendarisk. Men selv om den kvæstede 800 mennesker, afkrævede 6 livet og kostede 13 milliarder kroner i skader, så er de 51 m/sek. eller 181 km/t., som orkanens vindstød blev mål til, for intet at regne i forhold til vindstødene på gasgiganten Neptun.

Vindstødene på Neptun er målt til omkring 2.500 km/t. Og på den ottende planet i vores solsystem finder man også  andre af universets ekstremer. Ved skydækket er temperaturen ned til -218 grader Celsius, og i planetens indre når temperaturen op på 7.000 grader. De ekstreme temperaturforskelle kan være grunden til Neptuns lette brise. 

Det koldeste sted i universet

Efter lang tids søgen har videnskaben fundet det koldeste sted i universet. Det viser sig at befinde sig i Massachusetts i USA. Her lykkedes det i 2003 forskere på MIT at nedkøle en gas til den laveste temperatur i universet.

Grafik af reaktionen i Relativistic Heavy Ion Collider, da forskere på Brookhaven National Laboratory i 2010 smadrede to stråler med guldioner sammen ved noget nær lysets hastighed og på den måde skabte den højeste temperatur som resultat af en menneskelig handling nogensinde. (Illustration: Brookhaven National Laboratory)

Temperaturen er svimlende nær det absolutte nulpunkt, som er -273,15 grader. Gassen er så nedkølet, at dens atomer ikke længere følger naturlovene.

Den koldeste temperatur på jorden er -89 grader, der er blevet målt på Antarktis. Det koldeste sted i universet er Boomerang-tågen, Boomerang Nebula, der med -272 grader er koldere end den oprindelige baggrundsstråling fra selve skabelsesøjeblikket, Big Bang. Tågen ligger 5.000 lysår fra Jorden. Oven i købet blæser der altid en kraftig blæst i tågen, så det føles endnu koldere, hvis man ikke har trukket huen godt ned om ørerne.

Det varmeste sted i universet

Astronomer mener, at universet aldrig har været varmere, end i det splitsekund Big Bang varede. Her var temperaturen en million million million million million grader.

Den højeste menneskeskabte temperatur blev nået sidste år i Relativistic Heavy Ion Collider på Long Island i USA. Her nåede forskerne en temperatur på 4.000 milliarder grader. I et uendeligt kort tidsinterval registrerede forskerne, at naturens love brød sammen ved den temperatur.

Det er betydeligt varmere end både Solens centrum og en atombombe, der har samme temperatur, nemlig små 10 millioner grader.

Jordens indre er med sine 5.750 grader faktisk varmere end Solens overflade.

Den højest målte temperatur på jorden er de 58 grader, det var en sommerdag i 1922 i Libyen.

Jordens dybeste grotte

Krubera-grotten i Georgien er den dybeste kendte grotte på Jorden, og den eneste grotte, der er over to km dyb. I 2007 lykkedes det at trænge 2.191 meter ned i dybet med et 46 meter dybt dyk i sumpene i grottens bund.

Grotteudforskning hører til en af videnskabens farligste discipliner. Udforskerne kæmper mod gasser, pludselige fald, risiko for sammenstyrtning, dykkersyge og uigennemtrængeligt mørke. 

Videnskab.dk Podcast

Lyt til vores seneste podcast herunder eller via en podcast-app på din smartphone.

Ny video fra Tjek

Tjek er en YouTube-kanal om videnskab henvendt til unge.

Indholdet på kanalen bliver produceret af Videnskab.dk's videojournalister med samme journalistiske arbejdsgange, som bliver anvendt på Videnskab.dk.

Ugens videnskabsbillede

Se flere forskningsfotos på Instagram, og læs om, hvorfor denne 'sort hul'-illusion narrer din hjerne.

Hej! Vi vil gerne fortælle dig lidt om os selv

Nu hvor du er nået helt herned på vores hjemmeside, er det vist på tide, at vi introducerer os.

Vi hedder Videnskab.dk, kom til verden i 2008 og er siden vokset til at blive Danmarks største videnskabsmedie med over en halv million brugere om måneden.

Vores uafhængige redaktion leverer dagligt gratis forskningsnyheder og andet prisvindende indhold, der med solidt afsæt i videnskabens verden forsøger at give dig aha-oplevelser og væbne dig mod misinformation.

Vores journalister fortæller historier om både kultur, astronomi, sundhed, klima, filosofi og al anden god videnskab indimellem - i form af artikler, podcasts, YouTube-videoer og indhold på sociale medier.

Vi stiller meget høje krav til, hvordan vi finder og laver vores historier. Vi har lavet et manifest med gode råd til at finde troværdig information, og vi modtog i 2021 en fornem pris for vores guide til god, kritisk videnskabsjournalistik.

Vores redaktion gør en dyd ud af at få uafhængige forskere til at bedømme betydningen af nye studier, og alle interviewede forskere citat- og faktatjekker vores artikler før publicering.

Hvis du går rundt og undrer dig over stort eller småt, vil vi elske at høre fra dig og forsøge at give dig svar med forskernes hjælp. Send bare dit spørgsmål til vores brevkasse Spørg Videnskaben.

Vi håber, at du vil følge med i forskningens forunderlige opdagelser her på Videnskab.dk.

Få et af vores gratis nyhedsbreve sendt til din indbakke. Du kan også følge os på sociale medier: Facebook, Twitter, Instagram, YouTube eller LinkedIn.

Med venlig hilsen

Videnskab.dk


Det sker