En ny teknik gør det muligt for afgrøder at gøde sig selv ved at bruge luftens indhold af nitrogen, i stedet for at være afhængige af dyre og miljøskadende sprøjtemidler. Det skriver Phys.org.
Teknikken hedder ’nitrogen fixering’, og det går ud på, at planterne omdanner nitrogen i luften til ammonia, som de kan bruge som gødning.
Visse planter, som bønner og ærter, er i stand til naturligt at foretage denne proces, men langt de fleste planter er nødt til at optage nitrogen gennem jorden.
Men nu har forskere fra University of Nottingham i England udviklet en teknik, der kan gøre alle afgrøder i stand til at omdanne nitrogen fra atmosfæren i stedet for jorden.
I sukkerrør findes der en stamme af en bakterie, som er i stand til at optage nitrogen fra luften, og det er lykkedes forskerne at indsætte denne evne i andre afgrøder.
Teknikken kan gøre op med den forurening som kunstig gødning er skyld i.
Læs også på Videnskab.dk:
Jordbakterier skal rense dit drikkevand