Droner – de ubemandede små overvågningsfly – er kendt for deres militære formål. WFF har i samarbejde med en forsker fra Universitet i Zürich udviklet en specieldrone, der sættes ind i kampen mod krybskytter for at beskytte sjældne dyrearter.
Flyet har forsøgsvis været brugt til det formål i Indonesien, og nu taler man om at sætte det ind både i Tanzania og Sabah i den malaysiske del af det nordlige Borneo. Meget tyder dog på, at det første land, hvor flyet skal på mission, bliver i Nepal. Her vil det være ideelt til at overvåge store, svært fremkommelige områder.
Den nye drone er en letvægter, og kan sendes af sted med håndkraft af en person – på en forprogrammeret rute og fjernstyres. Undervejs på togtet tager dronen både video og fotos. Den klarer 20 kilometer på en opladning og de elektriske batterier genoplades på en halv time. Flyet koster kun cirka 12.000 kroner.
Dronen i fast rutefart i Nepal om få måneder
»Prisen er vigtig i forhold til at tredje verdens lande kun har få penge til naturbeskyttelse. Når dronen har fundet krybskytterne er det nemt at sende et team af sted «, siger biolog Dr. Serge Wich fra forskningstemaet bag – fra det antropologiske Institut ved Universitetet i Zürich til BBC News.
10 flyvninger har dronen allerede med succes foretaget i Nepal – både af dyr, krybskytter og af naturområder for at give informationer om fx fældning af skov. I Nepal skal det først og fremmest overvåge krybskytter, der endda inde i nationalparkerne, slagter de truede tigre og næsehorn. WWF regner med, at dronen kommer i fast brug i Nepal allerede her henover sommeren.
I Indonesien har dronen været brugt til at spore de truede orangutanger og spore ofte ulovlige skovfældninger – der er med til at ødelægge orangutangernes levesteder i regnskoven.
Kilder: BBC News og det Antropologiske Institut ved Universitetet i Zürich.