KORT NYT FRA UDLANDET:
Da Nepal blev ramt af jordskælv for tre uger siden, sendte hele verden donationer og tilbud om hjælp til landet. Mennesker er nogle af de mest samarbejdsvillige dyr på planeten, men forskerne ved endnu ikke helt, hvordan vi er blevet så gode til at samarbejde.
Et nyt studie tyder på, at vi bliver bedre til at samarbejde på tværs af genetiske relationer i samfund, hvor mænd og kvinder er lige. For hvis både manden og kvinden er med til at bestemme, hvor de skal bo henne, så kommer de også begge til at omgive sig med flere mennesker, som ingen af dem er genetisk beslægtede med. Det skriver ScienceMag.
To engelske antropologer har undersøgt, hvordan et jæger-samler-samfund, hvor parrene bevæger sig mellem både manden og kvindens familie, samarbejder med mennesker uden for deres familie, sammenlignet med et mandsdomineret landbrugssamfund, hvor manden bestemmer, hvor parret skal bo.
De undersøgte teorien på et moderne jæger-samler-samfund på Filippinerne med 191 voksne og 11 lejre og et afrikansk jæger-samler-samfund hos Mbendjele pygmæerne i Centralafrika med 103 voksne spredt over ni lejre. Til sammenligning brugte de et gammeldags landbrugssammfund på Filippinerne med 49 voksne mennesker.
Her viste det sig, at jæger-samlerne i gennemsnit omgav sig med 16,7 procent mennesker uden genetiske eller ægteskabelige relationer, mens det kun gjaldt 4,2 procent af landbrugssamfundet.
Forskningen er netop udgivet i det anerkendte tidsskrift Science.
Læs også:
Velfærd giver ligestilling i danske hjem
Manglende ligestilling i ledende tidsskrifter
Ovenstående er udvalgt og resumeret af Videnskab.dk, men redaktionen har ikke udført selvstændig research. Gå til den oprindelige kilde for flere detaljer.
ams