KORT NYT FRA DANMARK:
Et gennembrud på Københavns Universitet kaster lys over proteinerne i kroppens cellers komplekse sammenspil, skriver Københavns Universitet.
Forskerne fra Københavns Universitet har udviklet en metode til at måle, hvordan proteinerne i kroppen finder hinanden i produktionen af nye celler. Studiet er udgivet i Journal of the American Chemical Society.
Kroppen danner nye celler ved at to proteiner, for eksempel et væksthormon og dennes bestemte ‘parringpartner’, finder hinanden blandt titusinder af andre proteiner. Proteinerne finder hinanden gennem en svag kommunikation, nemlig ultrasvage vekselvirkninger.
Det er afgørende, at det er de rigtige proteiner, som mødes, ellers fungerer processen ikke. Parkinson og Alzheimers er blandt de sygdomme, som er et resultat af fejlagtig celleproduktion, hvor proteinerne enten klumper sig sammen eller ikke folder sig rigtigt ud.
»Man vidste, at proteiner fandt hinanden ved hjælp af svage vekselvirkninger, men man anede ikke, hvordan man skulle måle dem. Det ved vi nu,« siger studiets leder Docent emeritus Jens Jørgen Led ved Kemisk Institut på Københavns Universitet, i en pressemeddelse.
Det er håbet, at den nye målemetode kan bruges i sygdomsforskningen og proteinbaseret medicinproduktion.
Læs også:
Kræftceller udnytter skjulte koder i dine gener
Sådan ved celler, hvad de skal være
Ovenstående er udvalgt og resumeret af Videnskab.dk, men redaktionen har ikke udført selvstændig research. Gå til den oprindelige kilde for flere detaljer.
lf