KORT NYT FRA DANMARK:
I en pressemeddelelse fra Københavns Universitet fortæller forskere, at de har løst en af de mange gåder om kræft. Danske forskere har nemlig sammen med forskere fra Weizmann Instituttet undret sig over måden, som kræftceller opfører sig på.
Man har længe vidst, at vores gener kommer til udtryk ved at særlige oversætter-molekyler oversætter genernes kode til protein.
Oversætter-molekylerne kalder forskerne tRNA. Forskernes nye resultater viser, at vores gener ud over protein-koden, indeholder nogle underkoder, som påvirker oversættelsesaktiviteten. Forskerne undrede sig over, hvorfor kræftceller udtrykker en anden sammensætning af tRNA-molekyler end normale celler. De fandt ud af, at de tRNA-molekyler som kræftcellerne indeholder flere af, specifikt oversætter gener, som gør cellerne i stand til at dele sig. Ved at øge netop de oversættelses-molekyler, kan kræftcellerne altså skrue op for væksten.
Resultaterne giver, ifølge pressemeddelelsen, en helt ny konceptuel forståelse af de genetiske mekanismer og leverer et nyt molekylært mål for kræftbehandling.
»Vi har endnu kun en begrænset viden om hvordan denne regulering foregår. Når vores DNA oversættes til protein, aflæses de molekylære underkoder, såkaldte kodons. Vi viser nu, at grupper af gener med samme funktion, som for eksempel vækstgener, benytter en bestemt slags kodons, og dermed oversættes af en gruppe tRNA-molekyler med præference for netop de kodons,« forklarer postdoc Disa Tehler i pressemeddelelsen. Hun har stået i spidsen for den danske del af undersøgelsen.
Studiet er udkommet i det videnskabelige tidsskrift Cell.
Læs også:
Gift fra bier skal bekæmpe kræft
Dansk forskning baner vejen for bedre kræft-test
Ovenstående er udvalgt og resumeret af Videnskab.dk, men redaktionen har ikke udført selvstændig research. Gå til den oprindelige kilde for flere detaljer.
ibp